Vandra Inkaleden till Machu Picchu

Ett äventyr för alla

 

Den klassiska Inkaleden är för er som vill utforska inkafolkets egna vägar längs en av världens mest kända vandringsleder. Vandringen avslutas med att du ankommer till solporten Inti Punku. Det är en närmast magisk upplevelse, då du för första gången kan blicka ut över Machu Picchu från ovan!

 

Vandringen lämpar sig för alla som har en normal grundkondition, såväl gammal som ung. Vi kan även rekommendera att vandra leden med barn, något du kan läsa mer om längre ner på sidan.

Den mest ambitiösa vandraren väljer en fyra dagars vandring, där du får uppleva Andernas mångskiftande natur och får en inblick i inkaindianernas kultur och historia. Du kan också välja en kort vandring med endast en övernattning, eller en bekväm och lyxigare vandring med boende på hotell.

 

Under en vandring på Inkaleden så når man en högsta höjd på 4 200 m ö.h., med en medelnivå på 3 050 m ö.h. och en lägsta punkt på 2400 m ö.h.

Bästa tiden att vandra Inkaleden är från maj till september.

 

Naturligvis erbjuder vi också många möjligheter att kombinera Inkaleden med andra resmål och länder. Några exempel du kan läsa mer om genom att klicka på länkarna är:

Machu Picchu och Galapagos

Machu Picchu, Iguassufallen och Rio de Janeiro

Machu Picchu och Rio

 

Vi har också en guidad rundresa med vår omtyckte och duktiga guide Ove som du kan läsa om här:

 

Inkaleden och Machu Picchu med svensk färdledning

Sydamerikaexperten Björn berättar om hur det är att vandra Inkaleden med barn

Genom årens lopp så har jag besökt till Machu Picchu tre gånger. När chansen dök upp att göra det med två av mina barn så tvekade jag inte en sekund.

 

Visst är det en härlig känsla att gå upp tillsammans och äta tidig frukost 05.00 och sedan hämtas för transport till tåget.  Även om man inte tror det så fängslas barn av fönster i taket och vacker utsikt med snöklädda toppar och forsar som sveper förbi. Överhuvudtaget så är barns nyfikenhet fängslande och guiden bombarderas hela tiden med den ena frågan efter hand mestadels på engelska men det görs även ibland försök att förstå vad som sägs på spanska i högtalarna.

 

Felipe 12 år hade laddat upp med att köpa en vandringsstav och solhatt. Lite kusligt direkt att gå på hängbron över floden för att komma till startplatsen för vandringen.  Vi startade vid 104 km och inledningsvis gick det mest uppåt de första timmarna. Klart att  vandringen uppåt märktes även om vi acklimatiserat oss på hög höjd.  Men barn klarar höjdskillnaden bättre.  Ibland är det mer än 300 meter brant stup utan skyddsräcken på  Inkaleden där man går, men till min förvåning så reagerade inte Felipe  på detta alls utan Felipe vandrade hack i häl på vår guide i femton kilometer.   Felipe klarade också passagen kallad ”Monkey walk” som är en trappa som är så brant att det inte går att gå rakt utan man måste gå som en apa på alla fyra.

 

Vi hade en härlig box lunch på Wiñaywayna och fortsatte framåt. Det är mycket spännande för barn att se och fotografera de lamadjur vi stöter på längs vägen.  Felipe råkade ut för en ovanlig händelse när han gick före guiden och där mötte en Andinsk björnunge. Felipe visste inte först var det var och skyndade sig mycket snabbt tillbaka till guiden. Björnungen försvann lika fort som den dykt upp och vi andra fick inte se den. Den erfarne guiden såg också björnungen och sa att han aldrig sett en björn på Inkaleden förut.

 

Väl framme vid solporten Inti Punku så ser vi för första gången Machu Picchu och det är dags för välbehövlig paus innan vi fortsätter ned till Machu Picchu.

 

Resvan som jag är så vill jag ge den här vandringen i fint väder betyget 100 av 100.

Inkaleden de luxe

För de som vill bo bättre och äta gourmet mat så finns det även en lyxigare variant av inkaleden. I priset ingår även avslappnande och terapeutisk massage på kvällarna så att alla ska vakna upp fräscha inför på morgondagens vandring

 

Inkaleden 2 dagar/1 natt

För de som inte vill eller hinner vandra hela inkaleden så finns det numera en mycket bra minivariant. Första dagen så åker man tåg tidigt på morgonen till Km 104 och därifrån inleds vandringen. Totalt så vandrar man 15 km via Wiñaywayna och solporten och kommer fram till Machu Picchu på eftermiddagen.  Boendet är på hotell i Aguas Calientes. Dagen efter ingår en guidad rundtur på Machu Picchu.  Eftersom vandringen är på hög höjd så rekommenderas minst tre dagar acklimatisering för att klara av vandringen.

 

Inkaleden 4 dagar/3 nätter

Pris: Från 7 390:-/person

Priset inkluderar: Engelsktalande guide, kock, bärare, inträdde till Inkaleden, fyra transfers, helpension, vatten, tält, sovsäck, liggunderlag, övrig campingutrustning med matplats, tält, bord och stolar. Priset gäller för året 2018.

 

Inkaleden med barn

Det går utmärkt att vandra Inkaleden med barn så länge barnen klarar av att vandra upp till sexton kilometer per dag och sova i tält.

Dock finns det ingen barnrabatt utan det är samma pris för barn som för vuxna.