Punta del Diablostranden

Uruguay

Huvudstad: Montevideo med 1,3 miljoner invånare

Invånare: 3,4 miljoner

Valuta: Uruguayansk Peso

Officiellt språk: Spanska

Tidszon: 4 timmar efter Sverige vintertid, 5 timmar sommartid.

Restyper: Vi arrangerar skräddarsydda resor till Uruguay

Klimat: Fyra årstider med milt klimat under större delen av året. Varmast i december-februari och kallast i juni-augusti.

KORT OM URUGUAY

 

Uruguay är ett litet land som ligger i östra Sydamerika och gränsar till Brasilien i norr och Argentina i väster och söder. Landet har kust mot Atlanten och Rio de la Plata och erbjuder många fina stränder. Större delen av landet består av gräsbeväxta ytor eller jordbruksmark och kött- och jordbruksprodukter är därför de viktigaste exportvarorna.

Befolkningen är i huvudsak av europeisk härkomst och här finns ingen indianbefolkning som i många av de andra Sydamerikanska länderna.

I Uruguay kan man få storstadens puls i Montevideo, känna historiens vingslag i Colonia del Sacramento samt njuta av strandliv och nöjen i Punta del Este och österut.

 

Montevideo

Huvudstaden Montevideo grundades 1726 av spanjorerna och när Uruguay blev självständigt 1828 blev staden landets huvudstad. Staden ligger vid Rio de la Platas norra kust och har en stor hamn som är viktig för utrikeshandeln. Cirka hälften av landets befolkning bor här. Montevideo dominerar helt i Uruguay och står för i stort sett all industriproduktion.

Montevideo är det administrativa centrumet för Mercosur som är EU:s motsvarighet i Sydamerika.  Staden är utsedd till den näst säkraste huvudstaden i världen och påminner en hel del om städerna längs Medelhavet. Det är en vital stad, rik på kultur och med ett varierande nattliv. Den gamla stadsdelen Ciudad Vieja ligger på en halvö med koloniala byggnader och museum.

 

Colonia

I sydvästra Uruguay vid Rio de la Plata ligger Colonia del Sacramento med utsikt mot Buenos Aires. Den ligger längst ut på en liten halvö och omges av vatten på tre sidor.

Colonia är den äldsta staden i Uruguay. Staden grundades 1680 av portugiserna och var en viktig utpost för att hålla spanjorerna borta. När sedan spanjorerna kom till området där Buenos Aires idag ligger blev det tvister om staden. Den har varit portugisisk och spansk i flera omgångar fram till dess att Uruguay blev självständigt 1828.

 

Staden är fylld av pittoreska kullerstensbelagda vindlande gator i gammal kolonial stil, kantade av vackra färgglada gamla hus med tegeltak. Den gamla delen är ett typexempel på en gammal portugisisk stad. Spanjorerna byggde sina städer efter ett rutnät men Colonias gator är byggda efter naturen. De flesta hus har bara en våning även om det finns några med två också. När man närmar sig Colonia från sjösidan sticker fyren och kyrkan ut bland de annars så låga husen.

Colonia kan självklart besökas under en resa till Uruguay men också på en utflykt från Buenos Aires. Det går att göra det som en endagsutflykt eller med övernattning.

I staden finns flera bra restauranger, små barer och affärer som säljer hantverk och konst.

Det är 24 mil mellan Colonia och Montevideo.

KONTAKTA OSS FÖR MER INFORMATION

Colonia

Halmstad

Stockholm

Kontakt

Vi firar

Huvudkontor och butik

Flygaregatan 25

302 38 Halmstad

Kontor och butik (tidsbokning)

Karlavägen 14 A

 114 31 Stockholm

info@sydamerikaexperten.com

035-178875 Halmstad

08-218875 Stockholm

Huvudstad: San Jose med 340 000 invånare

Invånare: 4,8 miljoner

Valuta: Colones. Medtag dollar att växla med eller gör kontantuttag med Visakort.

Officiellt språk: Spanska. Ett engelskt kreolspråk talas av den svarta befolkningen.

Tidszon: 7 timmar efter Sverige vintertid, 8 timmar efter Sverige sommartid.

Restyper: Vi arrangerar både rundturer med fasta avgångsdatum och skräddarsydda resor till Costa Rica

Klimat: Costa Rica går att besöka året om. Bästa tiden är dock från december till februari. På grund av närheten till ekvatorn så blir det varmt speciellt längs kusterna.