Resa till Costa Rica

Huvudstad: San Jose med 340 000 invånare

Invånare: 4,8 miljoner

Valuta: Colones. Medtag dollar att växla med eller gör kontantuttag med Visakort.

Språk: Spanska. Ett engelskt kreolspråk talas av den svarta befolkningen.

Tidszon: 7 timmar efter Sverige vintertid, 8 timmar efter Sverige sommartid.

Klimat: Costa Rica går att besöka året om. Bästa tiden är dock från december till februari. På grund av närheten till ekvatorn så blir det varmt speciellt längs kusterna.

Våra resor till Costa Rica

Vi arrangerar allt från rundresor med svensk färdledning, temaresor och gruppresor till skräddarsydda resor helt anpassade efter dina behov och önskemål. Läs mer varför du skall resa till Costa Rica.

 

Rundresa med svensk färdledning

Följ med på vår populära rundresa där vi kombinerar natursköna Costa Rica och Panama med Panamakanalen och spännande kultur. Resan är en riktig upplevelseresa där du besöker Panamakanalen, Tortugero, vulkanen Arenal, Monteverde och Playa Samara vid Stilla havskusten. Vid Stilla Havet får du chans till avkoppling med sol och bad, men också möjligheten att se sköldpaddor lägga ägg på stranden.

Klicka här för att läsa mer om 16 dagarsresan till Costa Rica och Panama.

 

Skräddarsydda resor

Möjligheterna är många och dom flesta resor vi säljer till Costa Rica är skräddarsydda resor helt anpassade efter kundens behov och önskemål. Vill du koppla av med sol och bad, ha en aktiv upplevelsesemester eller kanske en kombination av bägge? Våra personliga reseplanerare diskuterar mer än gärna hur vi kan skapa din unika drömresa, så tveka inte att kontakta oss på mail eller telefon.

Efter att arrangerat otaliga resor till Costa Rica har vi satt samman ett förslag på ett populärt reseupplägg med en tvåveckorsresa till Costa Rica som du kan läsa mer om här.

 

Gruppresor och temaresor

Vi handplockar arrangemang och program för föreningar, företag och andra grupper som vill resa till Costa Rica. Kontakta oss för mer information!

Tretåig sengångare

Kort om Costa Rica

Trots att Costa Rica är ett litet land så finns här väldigt mycket att se och göra. Det lilla formatet gör också att man på en relativt kort tid hinner se och göra väldigt mycket. På grund av storleken kan hela landet nås på några timmars bilresa.

 

Columbus upptäckte landet under sin fjärde resa 1502 och på grund av dess skönhet och rikedom så döpte han landet till "den rika kusten".

Costa Rica är sedan länge en demokrati, där man tidigt satsade på utbildning istället för vapen till skillnad från grannländerna. Man har inte ens en armé.

 

Den omväxlande naturen i de många nationalparkerna, de fantastiskt vackra stränderna, regnskog och vulkaner lockar besökare från hela världen. Den vänliga befolkningen och den förhållandevis höga levnadsnivån gör vistelsen mycket trevlig.

Den ekologiska mångfalden som delvis är en produkt av vulkanisk aktivitet attraherar naturvänner från hela världen. Längs Stilla Havets kuster i väst finns mangroveträsk och i öst regnskog. I öst finns också fantastiska stränder vid Karibiska Havet. Mellan dessa båda hav ligger höglandet som går genom hela landet. Det är en utlöpare från Anderna där den högsta toppen är på strax över 3 800 meter över havet.

Mer än en femtedel av ytan är idag skyddad genom Nationalparker. Här finns en mångfald av djur, fåglar och insekter. Man kan få se apor, sengångare, sköldpaddor, krokodiler och med en portion tur också den skygga jaguaren. Ornitologer har ett paradis här med över 850 sedda fågelarter. Bland dessa kan nämnas tucaner, papegojor, kolibrier och den mycket vackra quetzalen. Här finns också cirka 1 600 fjärilsarter. Costa Rica är fullt förståeligt ett eldorado för de djur och naturintresserade.

10 anledningar till att du måste resa till Costa Rica!

 

Människorna

Costaricanerna, ”ticos” som de kallar sig själva, är välkända för att vara öppenhjärtiga och vänliga. Flera undersökningar har rankat costaricanerna till ett av världens lyckligaste folk.

 

Säkerheten

Mycket fredligt och demokratiskt land, som inte ens har sin egen arme. Costaricanerna har en unik känsla för fred och rättvisa, vilket 1986 gav landet och dess president Nobels fredspris.

 

Paradisstränderna

Landet har milslånga vackra vita stränder, där du kan njuta av sol och bad eller surfa. Surfingen lockar många entusiaster till Costa Rica.

Klimatet skiljer sig åt, beroende på om du väljer dom karibiska stränderna, där klimatet är mer fuktigt och tropiskt, eller Stillahavssidan där klimatet är torrare och något mer solsäkert.

 

Nationalparkerna

En fjärdedel av landets yta är skyddade nationalparker och reservat. Här finns en enorm artrikedom av djur, fåglar och insekter. Landet är ett eldorado för djur och naturintresserade.

 

Ekoturism

Inom ekoturism är Costa Rica något av en pionjär, med många fina ekovänliga hotell i alla delar av landet. Costa Rica strävar efter att bli det första koldioxidneutrala landet. Landet drivs i dag till största delen av förnybar energi.

 

Vulkanerna

Det finns flera aktiva vulkaner i Costa Rica och den mest kända är Arenal, med en högsta höjd av 1633 meter. Efter att ha sovit i mer än 400 år vaknade, så vaknade vulkanen till liv 1968. Fram till för några år sedan har den haft nästan dagliga utbrott med både lava och rök. Nu sover den igen men området är väl värt ett besök ändå. För de som gillar att åka zipline så rekommenderas turen vid Arenavulkanen. I området finns ett flertal varma källor som värms naturligt från vulkanen.  Det känns ljuvligt att sjunka ner i de varma poolerna!

 

Djurlivet

Costa Rica har ett fantastiskt rikt djurliv! Du kan få se apor, sengångare, ödlor, sköldpaddor, krokodiler, tvättbjörn, näsbjörn och med en portion tur även den skygga jaguaren. Ornitologer har ett paradis här med över 850 sedda fågelarter. Bland dessa kan nämnas tucaner, papegojor, kolibrier och den mycket vackra quetzalen. Här finns också cirka 1 600 fjärilsarter. Ett eldorado för djur och naturintresserade!

 

Maten

Costa Ricas mat är smakrik, men relativt mild med mycket inslag av frukt och grönsaker.

Kaffet och kaffebönor från Costa Rica är välkända och anses vara bland de finaste och mest välsmakande i världen. Man firar den nationella kaffedagen varje år i Costa Rica, så kaffet har stor betydelse för landet. Tillsammans med bananer är kaffet de viktigaste jordbruksexportvarorna för Costa Rica.

Kakaoplantagen och den ljuvliga costaricanska chokladen får du inte heller missa. Det finns många plantager där du kan får smaka på närproducerad choklad och gå på chokladprovning.

Prova även Empanadas, frasiga, salta piroger/pajer med smakrik fyllning så som ost eller bönor.

 

Yoga

Costa Rica lockar yogisar från hela världen till Costa Rica. Det finns många fantastiska yogaretreats i landet. Här kan du finna lugnet och harmonin i dig själv!

 

Pura Vida!

Uttrycket ”Pura Vida” hörs överallt där människor möts och betyder fritt översatt ”livet är toppen”, eller med en mer rak översättning ”rent liv”. Uttrycket har blivit något av ett motto för landet och orden genomsyrar den costaricanska mentaliteten. Pura Vida används för att säga hej och hej då.

 

Källa: Vagabond

Huvudstad: San Jose med 340 000 invånare

Invånare: 4,8 miljoner

Valuta: Colones. Medtag dollar att växla med eller gör kontantuttag med Visakort.

Officiellt språk: Spanska. Ett engelskt kreolspråk talas av den svarta befolkningen.

Tidszon: 7 timmar efter Sverige vintertid, 8 timmar efter Sverige sommartid.

Restyper: Vi arrangerar både rundturer med fasta avgångsdatum och skräddarsydda resor till Costa Rica

Klimat: Costa Rica går att besöka året om. Bästa tiden är dock från december till februari. På grund av närheten till ekvatorn så blir det varmt speciellt längs kusterna.