Guyana

Huvudstad: Georgetown med 240000 invånare

Folkmängd: 773000 invånare

Valuta: Guyansk dollar

Officiellt språk: Engelska men det talas också olika indiandialekter, kreolska, hindi och urdu.

Tidszon: Fyra timmar efter Sverige sommartid, fem timmar vintertid.

Restyper: Vi arrangerar både rundturer med fasta avgångsdatum och skräddarsydda resor till Guyana

Klimat: Tropiskt med en medeltemperatur på 27 grader året om. Regnperiod maj-augusti samt november till januari, ofta med översvämningar som följd.

Guyana i nordöstra Sydamerika är kontinentens enda engelsktalande land.

Naturen i landet är fantastisk och här finns fortfarande ett stort antal utrotningshotade djur att se. Landets främsta sevärdhet är det stora vattenfallet Kaieteur Falls som är ett måste att besöka.

 

Det är utan tvekan för den fantastiska naturen som man åker till Guyana. Här finns en av världens urregnskogar och trots problem med avverkning finns här fortfarande enorma ytor orörd skog. 90 % av landets befolkning bor längs kusten vilket gör att större delen av landet är obefolkat. Cirka 80 % av landets yta täcks av regnskog och många av landets floder är källor till Amazonfloden. Genom hela landet från norr till söder rinner Essequibofloden som är Guyanas viktigaste flod. På den kan man göra fantastiska resor in i Amazonas.

 

Befolkningen i Guyana delas in i sex olika etniska grupper. Den största som utgör nästan halva befolkningen är indier. När slaveriet förbjöds och många av de svarta slavarna flyttade från sockerplantagerna hämtades mycket arbetskraft från Indien. Där finns också en stor svart befolkning. I övrigt är det främst britter, portugiser samt kineser. De ursprungliga indianerna utgör bara 9 % av befolkningen och många av dem bor i inlandet.

Vissa indianbyar lever idag på ekoturism och det går att bo i en by och då kombinera det kulturella med naturen. Samtidigt som man bor och lever med indianerna i byn får man tillgång till fantastiska turer i naturen med till exempel fågelskådning eller chans att se jätteutter, tapir och olika apor.

 

St George  katedral i Georgetown

Huvudstad: San Jose med 340 000 invånare

Invånare: 4,8 miljoner

Valuta: Colones. Medtag dollar att växla med eller gör kontantuttag med Visakort.

Officiellt språk: Spanska. Ett engelskt kreolspråk talas av den svarta befolkningen.

Tidszon: 7 timmar efter Sverige vintertid, 8 timmar efter Sverige sommartid.

Restyper: Vi arrangerar både rundturer med fasta avgångsdatum och skräddarsydda resor till Costa Rica

Klimat: Costa Rica går att besöka året om. Bästa tiden är dock från december till februari. På grund av närheten till ekvatorn så blir det varmt speciellt längs kusterna.