Guatemala

Huvudstad: Guatemala City med cirka 3 miljoner invånare

Invånare: 16,6 miljoner

Valuta: Quetzal. US dollar förekommer

Officiellt språk: Spanska men det talas också 23 andra språk; 21 olika mayaspråk samt Garifuna och Xinca.

Tidszon: 7 timmar efter Sverige vintertid, 8 timmar efter Sverige sommartid.

Restyper: Vi arrangerar både rundturer med fasta avgångsdatum och skräddarsydda resor till Guatemala

Klimat: Regntiden är från juni till augusti. Vid kusten är klimatet tropiskt och i bergen är det subtropiskt med svala ibland kalla nätter.

Om du letar efter ett land med möjlighet att kombinera naturupplevelser med fascinerande historia och intressanta mänskliga möten så är Guatemala unikt.

Pittoreska och mycket vackra landskap, regnskog och vulkaner kombinerat med mayaruiner och intressanta marknader gör Guatemala till ett av de mest intressanta resmålen i Centralamerika. I Guatemala finns något för nästan alla. Det man främst bör se är ju såklart den fantastiska kulturen med alla lämningar från Mayatiden. Det är också intressant med alla de indiankulturer som fortfarande håller fast vid sina traditioner. Mer än tjugo olika etniska indiangrupper finns i landet, de flesta olika mayastammar. Varje by har sina egna traditionella kostymer med historiska symboler och gamla gudar invävda i mycket färggranna mönster.

 

Landet kan också visa upp en vacker natur med allt från molnregnskogar till lavastränder och mängder av grottor. Här finns många hundra fågelarter så den fågelintresserade har också att göra. På flera ställen i skogarna finns det möjlighet att gå på broar högt uppe bland trädkronorna. Man kan också koppla fast sig på linor mer än 30 meter över marken och åka från träd till träd, ett annorlunda och spännande sätt att uppleva regnskogen på!

Den aktive kan välja på till exempel surfing, forsränning, vandring, segling eller djuphavsfiske.

 

Vid kusterna är det oftast mycket varmt men i högländerna råder ett behagligt tempererat klimat. Det kan dock bli ganska varmt där också under regnperioden som infaller mellan juni och augusti.

Huvudstad: San Jose med 340 000 invånare

Invånare: 4,8 miljoner

Valuta: Colones. Medtag dollar att växla med eller gör kontantuttag med Visakort.

Officiellt språk: Spanska. Ett engelskt kreolspråk talas av den svarta befolkningen.

Tidszon: 7 timmar efter Sverige vintertid, 8 timmar efter Sverige sommartid.

Restyper: Vi arrangerar både rundturer med fasta avgångsdatum och skräddarsydda resor till Costa Rica

Klimat: Costa Rica går att besöka året om. Bästa tiden är dock från december till februari. På grund av närheten till ekvatorn så blir det varmt speciellt längs kusterna.