Resa till Atacamaöknen

RESAN I ETT NÖTSKAL

 

Res genom Atacamaöknens vackra och stundtals mycket märkliga landskap. Vi startar på den chilenska sidan i San Pedro Atacama och åker med fyrhjulsdriven jeep igenom saltöknen till Uyuni i Bolivia där vi bor på Palacio de Sal – ett högklassigt hotell byggt av salt. Därefter fortsätter vi med flyg till världens högst belägna huvudstad La Paz.

 

Pris från 36.900 kr per person i dubbelrum vid resa två personer.

 

Se och upplev

I området runt San Pedro finns också många små byar och en hel del lämningar från Atacamakulturen. I San Pedro finns ett arkeologiskt museum med flera hundratusen föremål. Här får man en fin inblick i den mycket gamla Atacamakulturen som funnits i nästan 15 000 år.

 

Genomsnittstemperaturen ligger mellan 22-27 grader. På natten är det dock betydligt svalare då det är mellan 2-6 grader.

 

För att komma hit flyger man från Santiago till Calama, en flygtur som tar drygt två timmar. Därifrån fortsätter man i cirka en och en halv timme med buss till San Pedro.

 

I norra delen av Atacama ligger den lilla mysiga byn San Pedro och det är här de flesta hotellen ligger och utflykterna utgår. Det finns flera fina turer att göra:

Moon Valley erbjuder ett fantastiskt landskap format av eroderade saltberg som glittrar vackert i solen. Bergen består till största delen av salt och klippformationerna är fantastiska.

Tatio Geyser på 4 300 meters höjd ses bäst i soluppgången. Då ändras trycket i atmosfären och detta orsakar ett utbrott i gejsern som sprutar upp sin varma ånga upp till 40 meter upp i luften. Man får dock ha lite koll på var man sätter fötterna då gejsrarna är mycket varma.

På vägen mot Tatio Gejser finns Puritamas varma källor. Här finns en pool med varmt vatten samt ett litet vattenfall.

Atacama Salt Flat och sjön Chaxa med stora mängder salt. Det ligger på stränderna och flyter till och med på sjön. Här häckar flamingos samt flera andiska fågelarter.

Luftballong över saltöknen är en trevlig utflykt tidigt på morgonen som avslutas med frukost.

Laguna Verde som ligger på den bolivianska sidan av gränsen. Det är en lagun med ett rikt fågelliv. Mitt på dagen tilltar ofta vindarna och rör upp sediment som är rikt på magnesium och som färgar vattnet helt turkost.

Observatoriet ALMA är kanske världens största teleskop bestående av 66 sammankopplade radioteleskop. De tar emot besökare på lördagar och söndagar med upphämtning i San Pedro.  Turen är gratis men måste förbokas långt i förväg.

Fortsätt till Bolivia: En mycket spännande kombination är att fortsätta landvägen till Uyuni i Bolivia. Att åka från San Pedro de Atacama till Uyuni i Bolivia är en upplevelse utöver det vanliga. I fyrhjulsdriven jeep på mellan 4000-5000 meter över havet med röda, gröna och vita laguner, olika lamadjur, flamingos och indianbyar, gör man en resa som få andra har upplevt. Färden är oftast med två eller tre övernattningar.

Atacamaöknen

Guldgnistrande öken, blå himmel, vitt salt och rosa flamingos. Vackra Atacamaöknen bländar besökaren med sina färger och sin fantastiska natur.

 

Atacama ligger på hög höjd i nordöstra Chile och är den torraste öknen i världen. Här finns väderstationer som aldrig uppmätt en enda droppe regn. Men ändå är naturen makalös och kontrasterna gör besöket till ett man aldrig glömmer. Här finns berg, höga vulkaner, sanddynor, saltöken, varma källor, gejsrar och turkosa laguner med flamingos. Det är ett varierat och mycket vackert och speciellt landskap. Solnedgångarna är magiska och stjärnorna känns nära och starkt lysande.

 

Det mörkt gröna området på kartan visar den ungefärliga utsträckningen av hela Atacamaöknen. San Pedro och Uyuni markerar dom centrala och särskilt sevärda delarna av Atacama.

 

Kuriosa

Mer än 5000 japaner reser varje år till Sydamerika för att enbart besöka Atacamaöknen.