This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

MT774.jpg

Honduras


Honduras är Centralamerikas näst största land. Det är ännu inte något stort turistland, men har mycket att erbjuda. Här finns något för nästan alla, kultur, natur vackra stränder och bra snorkling och dykning.

Tegucigalpa och San Pedro Sula
Landets huvudstad heter Tegucigalpa och ligger i den södra delen. Den grundades som en centralort med gruvdrift och namnet betyder ungefär "Silverberget". San Pedro Sula ligger i norr och är landets kommersiella huvudstad. Den är omgiven av bananplantager, den frukt som en gång gjorde landet till urtypen för en så kallad bananrepublik.

Copán
Copán är en av Honduras största sevärdheter och ligger mycket vackert i Copándalen. Det är en av mayarikets enorma ruinstäder och räknas till en av de viktigaste. Även om man besökt de övriga stora ruinstäderna i mayaområdet, är Copán värt ett besök. Där finns speciella pyramider samt många skulpturer och hieroglyfer. Trappan med alla sina hieroglyfer, bollplanen och Rosalilatemplet får man inte missa. Det finns också ett bra museum på området. Vid ruinerna ligger en mysig liten stad med vackra hus från den spanska kolonialtiden.
Eftersom Copán ligger nära gränsen till Guatemala besöks ofta platsen även av Guatemalaresenären.
Staden finns med på Unescos världsarvslista.

Roatan
Ett annan mycket populärt resmål är en smal sträng av öar, Bay Islands. De ligger vid världens näst största korallrev cirka 60 kilometer ut i Karibiska sjön. Den största och mest berömda av dessa öar är Roatan. Här är arvet efter brittisk och spansk kolonisation stort. Det blandas upp med ättlingar till skotska pirater samt Garifunakultur. Inlandet på ön består av vackra berg, och kusten smyckas av underbara stränder, och små byar med Garifunaindianer eller blandsamhällen. Hela ön omges av fantastiska korallrev som erbjuder mycket bra dykning och snorkling.
Den karibiska livsstilen i kombination med härliga vita sandstränder och kristallklart vatten, gör dessa öar till ett av jordens paradis. Speciellt berömda är dykkurserna till mycket bra priser i kanske världens bästa dykvatten.
Det finns olika ställen att bo på på ön. Man kan bo med närhet till restauranger, barer och affärer, eller mycket avskilt på någon lugn och nästan öde strand.
På Roatan är det den 15 april varje år stora festligheter på grund av Garifunadagen som firas då.
Roatan och de andra öarna nås antingen med båt från La Ceiba, eller med flyg.

Utila
Väster om Roatan ligger denna ö som länge enbart var ett resmål för backpackers som kom dit för de bra priserna på dykning. Priserna för att dyka och för dykutbildning är fortfarande mycket låga, men idag är det mer blandade resenärer som åker hit. Det kan vara svårt att få boende under högsäsong då det är mycket turister här, i stort sett alla med samma syfte, att dyka med valhajar. Man kan med lite tur få simma med valhajar året runt, men säkrast är mellan slutet av februari till april - maj.

Pico Bonito National Park
I närheten av den karibiska kuststaden La Ceiba ligger denna nationalpark. Parken består av regnskog och sträcker sig från havsnivå och upp till cirka 2 200 meter över havet. Här finns lummig regnskog, floder och vattenfall och ett besök här lämpar sig bra för vandraren, fågelskådaren och forsrännaren (här finns Centralamerikas bästa forsränning), eller bara för den som vill uppleva fantastisk natur.
I området finns också möjlighet att göra fantastiska turer i kajak i mangroveträsken. Där ser man ofta mängder av fåglar, fjärilar, fladdermöss och med lite tur också vrålapor.

RocketTheme Joomla Templates