Sydamerikaexperten

Franska Guayana är en kombination mellan obebodd och outforskad regnskog, Paris, legendomspunna Djävulsön samt framtiden i form av Europas rymdcentrum och satelittuppskjutningar från Kourou.


Officiellt är det inget eget land utan tillhör Frankrike. Cayenne är den största staden och den är verkligen franskinspirerad framförallt vad gäller arkitektur och mat. Gamla färggranna kolinialbyggnader kantar fortfarande stadens gator.

Kourou

65 km nordväst om Cayenne ligger Kourou som är en modern stad mestadels beroende på att det Europeiska rymdcentrumet har placerats här.
Härifrån går det på morgonen klockan 08.00 katamaraner och segelbåtar ut till öarna. De återvänder cirka 18.00.

Utanför kusten i höjd med Kourou ligger tre små öar: Djävulsön( L´lle du Diable), Kungsön (L´lle Royale) och St Josephs ö (L´lle St Joseph). Öarna ligger cirka 15 km från staden Kourou. En klar dag kan ögruppen ses ända från Cayenne.

Ögruppen blev först känd 1763 då Kourouexpeditionens överlevande strandsattes här men numera associeras öarna med fånglägret och filmen Papillon. Namnet Djävulsön härstammar ursprungligen av att ett enda litet misstag av kaptenerna på båtarna gjorde att östanvinden tvingade segelskeppen att gå långa omvägar för att komma tillbaka på rätt kurs igen.
På öarna är det något svalare än på fastlandet beroende på vindarna. Arkipelagen har fyra riktigt torra månader från augusti till november. Förutom de berömda hajarna så finns det gott om sköldpaddor i det klara vattnet. Det finns inte så mycket kvar av de gamla fängelserna men för den som vill så går det att hyra in sig och övernatta i någon av de celler som fortfarande finns kvar.

Franska Guyana erbjuder fantastiska djungelupplevelser med orörd regnskog med bland annat apor, kajmaner och tapirer. Det finns ett flertal djungelutflykter att göra, både som dagsturer men också med flera övernattningar.
Till Camp Cariacou vid Kouroufloden kommer man efter 30 minuters resa med bil från Kourou till Dégrad Saramaca och sedan 30 minuters resa med båt. Här finns möjlighet till djungelutflykter, kanotturer, djungelpromenader, flodfärder och att bada i floden. Det går att besöka campen bara över dagen men för den som vill går det att stanna i flera dagar.
Camp Cisame vid Approuaguefloden kommer man till efter två timmars resa från Kourou till Régina och därifrån båtfärd i en timme och 30 minuter. Eftersom det är lite längre hit lämpar det sig inte som en endagstur.
Camp Canopee vid Kouroufloden är ett annat förslag. Huvudhyddan finns i ett träd 11 meter från marken och panoramaplattformen är 36 meter hög. Här bor man oftast lördagar till söndagar. För bokning veckodagar så är minimiantalet 6 personer.

Det är dåliga kommunikationer till Franska Guyana. Cayenne kan nås med Air France från Orlyflygplatsen i Paris. Det innebär för närvarande att det blir övernattning i Paris och byte av flygplats på nedresan. På hemresan är det ingen övernattning men byte av flygplats. Det går också att flyga dit från närliggande länder till exempel från Belem i Brasilien

Fakta om Franska Guyana

Folkmängd: 180 000 invånare.

Huvudstad: Cayenne.

Språk: Franska.

Klimat: Närheten till ekvatorn gör att temperaturen inte varierar mycket under året.

Medeltemperaturen är 28 grader.

Religion: Katolicism.

Tid: Fyra timmar efter Sverige.

El: 220 volt.

Valuta: Euro.

Vaccination: Vanligt grundskydd rekommenderas. I vissa områden malaria och gula febern. Kontrollera med läkare.

Visum: Giltigt pass krävs. Svenska medborgare behöver inte visum.

 

sydamerika00017