This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

MT774.jpg

Chichicastenango


Chichicastenango är Guatemalas näst största stad med en befolkning på cirka 10 000 personer. Här finns smala kullerstensgator och många vackra hus.

Den största sevärdheten är marknaden som hålls på torsdagar och söndagar. Det är en fullkomlig explosion av färger med alla indianer i sina dräkter. De kommer till marknaden från byarna runtomkring för att bland annat sälja sina handarbeten och grönsaker. Marknaden är en mycket stor begivenhet, och det kommer också säljare från andra delar av landet. Ända sedan Mayatiden har detta varit en mycket viktig handelsplats.

Lägg särskilt märke till de vackra blusarna, samt de trämasker som används i traditionella danser. Maskerna har gjort Chichicastenango känt för sitt fina träarbete.

Strax utanför staden ligger Pascual Abaj. Här tillbeds fortfarande jordguden precis som under Mayatiden. Guatemala är katolskt, men blandar ofta detta med den gamla folktron.
För den som vill uppleva en senare form av mayatro skall man bestiga just kullen Pascual Abaj, där mayaindianer utövar sina ceremonier. Ofta sker dessa ceremonier under marknadsdagarna och deltagarna är ofta samma försäljare som man möter på marknadsplatsen. Dessa försäljare ber ofta om god tur först hos den kristna guden och sedan hos de gamla gudarna.
  

RocketTheme Joomla Templates