Mitt i Petándjungeln i norra Guatemala ligger tempelstaden Tikal, som är den största av mayarikets ruinstäder.

Trots sina 4 000 utgrävda byggnader är Tikal bara utgrävd till en del. Här finns flera mycket fascinerande byggnader kring det stora torget (Grand Plaza).

Bland annat det 70 meter höga templet som symboliserar närheten till gudarna. Efter att ha gått uppför de branta stentrapporna, så möts du av en magnifik utsikt över det gröna täcket bestående av tropisk regnskog. Det är regnskog så långt ögat kan se. Här finns 300 sorters fåglar, apor, jaguarer och många andra djur.
En speciell upplevelse är att bo på ett av hotellen inne i nationalparken, som ursprungligen byggdes som bostäder åt de arkeologer som arbetade med utgrävningarna. Närheten till alla tempel och upplevelsen att bo omgiven av regnskogens alla intryck, ljud och dofter är mäktig.
Tikal började byggas redan 1500 f. Kr men dess storhetstid inföll mellan 250-900 e. Kr. På grund av sitt centrala geografiska läge var Tikal en betydande handelsstad. Det väldiga mayariket gick av okända orsaker plötsligt under och på mindre än 100 år övergavs samtliga kända orter. Tikal föll sedan i glömska fram till återupptäckten 1877. Helt bortglömd var dock inte staden, åtminstone inte för de mayaindianer som i hemlighet utförde sina ceremonier på den heliga platsen, en tradition som fortfarande följs.