This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

055_MALEGREATFRIGATEBIRD.jpg

El Salvador


El Salvador är Centralamerikas minsta land, ungefär i storlek som Småland och Blekinge tillsammans. Men med 6 miljoner invånare är landet relativt tätbefolkat. Eftersom det inte är så stort är det lätt att se större delen av landet under en resa.

Landet är känt för sina kaffeplantager och det finns möjlighet att besöka flera av dem. Kaffe är en viktig inkomstkälla för landet.

Stilla Havet är oftast inte alls så stilla som namet antyder. Fyra mil från huvudstaden San Salvador ligger La Libertad som blivit populärt för sin surfing.

För den som är intresserad av arkeologi har även El Salvador sin del av mayaruiner, Tazumal som ligger vid staden Chalchuapa har de bäst bevarade ruinerna i landet. Området har varit bebott sedan 5000-talet f.Kr, och 300 f.Kr - 1100 e.Kr. var det en viktig plats för Mayaindinaerna. Detta var Mayas sydligaste "befästning".

Här finns också Centralamerikas svar på Pompeji - Joya de Cerén. Det var en stad som någon gång på 600-talet drabbades av en närliggande vulkans utbrott. Befolkningen lyckades fly, men hela staden begravdes under ett tjockt täcke av aska. Den är idag utgrävd och är den enda stad i hela Centralamerika där man kan se hur vanliga människor levde.

El Salvador led under i stort sett hela 1980-talet av ett inbördeskrig som drabbade landet hårt. I landets nordöstra del ligger staden Perquín. Här hade gerillan ett av sina starkaste fästen och idag kan man där besöka Revolutionsmuseet som ger en inblick i kriget.
Perquí­n visar också upp en vacker natur.

För den naturintresserade finns några nationalparker att besöka. Molnregnskogen Montecristo, norr om staden Metapán lockar med orkidéer, många fågelarter, pumor och apor. Eller varför inte besöka naturparken Río Sapo vid Perquí­n där det finns fina badmöjligheter. Där finns vattenfall och naturliga bassänger samt ett spännande djurliv med flera utrotningshotade arter. Där finns till exempel utter, puma och skallerorm. Det går också att campa och vandra där. I Chaguanatique ser man ofta spindelapor och naturen är mycket vacker.

 

 

RocketTheme Joomla Templates