Anderna sträcker sig genom hela Ecuador från norr till söder.


Här finns en mängd vulkaner med toppar på över 6 000 meter.

Från Quito kan man göra flera olika utflykter i bergen. Den kanske vanligaste är till Otavalo. Denna stad som ligger cirka 10 mil norr om Quito är känd för sin marknad. Den stora marknadsdagen är på lördagen, men det går bra att besöka den dagligen. På lördagen är det ofta mycket turister där, och det kan vara svårt att få en överblick över allt. Övriga dagar är det inte lika stort utbud, men det är betydligt behagligare att vara där.
På marknaden säljs främst hantverk som till exempel mattor, hängmattor, kläder och halsdukar. Ofta ingår det att man skall pruta.
Strax norr om Otavalo finns en liten stad som heter Cotacachi och som är känd för sina läderprodukter. Här finns mängder av affärer som säljer skinnjackor, väskor, handskar med mera.
Söder om Quito ligger vulkanen Cotopaxi, som av många rankas som den vackraste vulkanen i Ecuador. Den är 5 897 meter hög med en snötäckt topp. Själva vulkanen ligger i en nationalpark med karg men vacker natur. Här finns chans att se kondorer och flockar med vildhästar.
Många vill gärna bestiga vulkanen vilket är fullt möjligt, men tufft. Ofta måste också bestigningen avbrytas på grund av hastigt väderombyte.
Söder om Cotopaxi ligger staden Latacunga med en fantastisk utsikt över vulkanen. Staden är ofta utgångspunkt för de som skall bestiga vulkanen.
Det går också att ha staden som utgångspunkt om man skall besöka marknaden i Saquisilí. På torsdagar hålls där en marknad som är genuint ecuadoriansk. Den är inte alls på samma sätt inriktad mot turister som den i Otavalo, utan ger en fin inblick i vardagslivet i Ecuador.
Två timmar med bil norväst om Quito ligger Mindo. Det är en molnregnskog med fantastisk flora och fauna. Här finns en mängd olika växter och blommor som till exempel orkideer, bromelias, ormbunkar och mossor. Här finns också en hel del kolibrier och fjärilar. Duktiga guider tar en med genom skogen på vackra stigar kantade av kristallklart vatten.
Från Quito kan man åka hela vägen till Guayaquil eller Cuenca med ett speciellt tåg som kallas för Chiva Express. På vissa delar av sträckan finns ingen räls så där får man ta vanlig buss, men en stor del av vägen går med dessa tåg. Det är en slags färgglada rälsbussar specialbyggda för denna tur. Resan går genom det som kallas vulkanavenyn. Det är en dalgång som kantas av vulkaner. Man åker på sluttningarna av vulkanen Cotopaxi och förbi Djävulens Näsa. Det är en mycket vacker resa där man färdas genom Andernas karga natur ner till regnskogens grönska.
Det går att göra kortare turer med Chiva Express som bara varar en dag, men man kan också åka längre turer på två till fyra dagar.
I bergen har man två regn- och två torrperioder. Från januari till maj har man en längre regnperiod och från oktober - november är det en kortare.