This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

costaricavi_000.jpg

Tortuguero

Tortuguero brukar kallas för Amazonas light. Denna benämning passar mycket bra och detta känns mer som en lagom stor djungel jämfört med Amazonas. Det är ganska lätt att ta sig dit samt täcka området. Till Tortuguero Nationalpark kan man bara ta sig med båt eller flyg. På båtresorna i parken kan det lokala djurlivet och faunan upplevas på nära håll. Här slingrar sig mängder av floder fram genom djungeln, och de är mycket bra att göra små exkursioner på. Här är ett skiftande landskap bestående av både tropisk regnskog och mangroveträsk. Fågel- däggdjurs- och fiskarterna är många och det finns chans att se både apor och krokodiler, för att inte tala om alla fåglar.

En kanaltur känns till att börja med som en tur på Göta Kanal, men övergår sedan plötsligt till att likna en tur på Amazonasfloden. En tur genom Tortugueros Nationalpark görs med kanot, och är en av Centralamerikas bästa ställen att uppleva det rika växt- och djurlivet på i Costa Rica. Hela 5 % av jordens totala artrikedom finns i detta lilla land.

Tortuguero Nationalpark är en av de viktigaste platserna för den gröna jättesköldpaddan. På nätterna under perioden juni till november pågår den oförglömliga upplevelsen då de stora havssköldpaddorna kommer upp på stranden för att lägga ägg. Ideella organisationer har gjort ett fantastiskt jobb med att bevara denna art, och numera är den bortplockad från listan av hotade arter i Costa Rica. Besökare får under ordnade former vara med och se på när en hona lägger ägg. För att få vara med på en sådan tur måste man anmäla sig i förväg. Under turen måste man ha svarta kläder på sig, detta för att inte sköldpaddorna skall bli skrämda.

Tortuguero ligger vid Karibiska Havet, men det är inte för baden man åker hit. Det är ofta starka strömmar här och dessutom siktas det då och då haj.

Västerut från Tortuguero på gränsen till Nicaragua går San Juan floden, en gång tänkt att vara ett alternativ till Panamakanalen.

 

 

RocketTheme Joomla Templates