Sydamerikaexperten

sydamerika00036

Att stå ovanför Garganta del Diablos drygt 80 meter höga fall och titta ner är mäktigt - och makalöst vackert.


Iguazu betyder på Guaraníindianernas språk "Det stora vattnet" och det är lätt att förstå varför. Runt 275 vattenfall av varierande storlek tillsammans med den gröna frodiga skogen är en enastående upplevelse.

Iguazufallen ligger på gränsen mellan Argentina och Brasilien. Den största delen av fallen ligger i Argentina men kan man och har tid så är det givande att besöka dem från bägge ländernas sidor. Det finns många olika vandringsleder på den argentinska sidan och de går oftast genom vacker skog med en hel del insekter, fjärilar, fåglar och däggdjur. Många gånger stöter man på de halvvilda näsbjörnarna coatis. Det finns också ett litet tåg som går från besökscentrat till Garganta som är ändstationen. En gångbro går ut över Iguazufloden och fram till det största fallet, Garganta del Diablo - Djävulens strupe. Här kan man stå länge och titta ut över det vilda fallet där en och en halv miljoner liter vatten vräker sig utför stupen varje sekund. Luften är konstant mättad av små vattendroppar som ofta bildar vackra regnbågar. Vill man inte bli blöt är det bra att ha med en poncho. Vattenfallseglare flyger mellan fallen och gör akrobatiska luftsprång. När skymningen kommer flyger de i full fart som små projektiler rakt in i de stora vattenmassorna för att sedan tvärt bromsa och greppa klippan med klorna. De tillbringar sedan natten hängandes på den lodräta klippan.

Det finns möjlighet att åka gummibåt på floden. Båtarna går nedanför fallen och det är en garanterat blöt upplevelse. Under båtturen är man omgiven av väggar av vatten och skog och man känner tydligt ens litenhet inför naturen. Förarna kör vant båtarna uppför floden och ju närmre de stora fallen man kommer desto blötare blir det i luften. När de sedan kör in i några småfall känner man den enorma kraft som finns i vattnet.

På sin väg mot Atlanten möter Iguazufloden efter en liten stund Pranáfloden. Där de möts bildas en treriksgräns då också Paraguay ligger här. Det går att besöka Paraguay under dagen och ett vanligt besök är Itaipu som är en av världens största vattenkraftsanläggningar. Ska man hit så rekommenderas en guidad tur.

På både den argentinska och den brasilianska sidan av fallen är det nationalparker. För den djur- och naturintresserade bjuder regnskogen på fantastiska upplevelser och det går att ordna spännande och annorlunda turer i området. Här finns knappt 70 däggdjursarter, fler än 400 fågelarter samt tusentals olika växter och insekter.

I området lever indianstammen Guaraní. På 1600- och 1700-talen kom jesuiter hit för att kristna denna stam. Detta kan ses i filmen "The Mission". Intressanta turer görs till jesuitruinerna i San Ignacio och också till indianbyn M'borore.

Ca 30 mil söder om Iguazu ligger staden Oberá. Den grundades i slutet av 1800-talet av nordbor. Idag finns här ca 3000 svenskättlingar, varav ett hundratal pratar svenska.

Iguazu kan besökas året runt. Det är varmt och fuktigt och normalt är det mest vatten i floden under oktober och november.