Sydamerikaexperten

sydamerika00080

Det otroligt natursköna Patagonien lockar naturälskare med storslagna upplevelser utöver det vanliga.

 

I Patagonien finns det största glaciärområdet utanför polerna tillsammans med vackra bergsformationer, blågröna laguner och ett fantastiskt djurliv. De spännande upplevelser som bjuds gör en resa hit helt oförglömlig.

Hundratals glaciärer tornar upp sig och rör sig obevekligt vidare. Då och då bryts tystnaden av ett muller då glaciären kalvar, ett fantastiskt skådespel! Den mest berömda glaciären är Perito Moreno som är ca 60 meter hög och 4 km bred i framkant.
Det finns fler glaciärer i området och namnen skvallrar ofta om europeiska upptäcktsresande som lämnat sina avtryck. Upsala, Spegazzini, Onelli och Agassiz till exempel. Det går att komma de allra flesta mycket nära, antingen till fots eller med båt. I båten möts man av de isberg som brutit sig loss från glaciären. De skiftar i färg från snövitt till djupaste blått. Det är mycket vackert!

Det är inte bara glaciärer som finns att se här. Runt Calafate tornar bergen upp sig och det blir mer och mer populärt att vandra eller klättra i berg här. Man kan i bergen ha sån tur att man får se stora flockar med kondorer, kanske så många som 30 stycken.
Botanikern bör åka hit mellan november och februari då områdets fjällväxter blommar.
En stad som det är bra att utgå ifrån när man ska vandra eller bergsklättra är El Chaltén. Det är en relativt ny stad som grundades för ca 30 år sedan och som ligger 22 mil nordväst om Calafate. Här är mycket vacker natur för vandring och de två topparna Fitz Roy och Cerro Torre lockar bergsklättrare.

Ett mycket intressant alternativ för den som verkligen vill utforska Patagonien eller bara ta sig vidare på ett smidigt sätt till Chile, är att ta landvägen från Calafate till Puerto Natales.
Det man bör tänka på när man åker i området runt Calafate på vintern som är maj - augusti, är att vägarna kan vara oframkomliga efter rikliga snöfall.