This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

231912347_6e8de70234_o.jpg

Buenos Aires

 

Buenos Aires är Argentinas huvudstad och grundades första gången redan 1536. Staden övergavs dock efter bara fem år. Den grundades på nytt igen 1580. 1880 utsågs den till huvudstad.

Moderna byggnader ligger sida vid sida med gamla kaféer och nostalgiska tangobarer. Den centrala gatan Avenida 9 Julio med den berömda obelisken, är förmodligen världens bredaste gata med 20 filer. I närheten finns trevliga gågator med restauranger och gatuliv. På Avenida Corrientes finns teatrar, biografer och trevligt kvällsliv. På Calle Florida och Avenida Corrientes finns shopping. Området Recoleta är värt ett besök liksom kyrkogården med Evita Perons grav. I Recoleta finns ett strort utbud av trevliga restauranger där man med fördel avnjuter en stor argentinsk biff. Stadsdelen Boca med tango och färggranna hus är också ett måste. Fotbollslaget Boca Juniors fotbollsarena ”chokladasken” går att besöka.

Stadsrundtur
En rundtur rekommenderas för att få se vad Buenos Aires har att erbjuda. Här finns palatsliknande hus från kolonialtiden som till exempel regeringsbyggnaden Casa Rosada, stadsdelen La Boca med sina färgglada hus och kyrkogården i Recoleta där Evita Peron ligger begravd. Ett besök i den gamla hamnen är trevligt och i San Telmo kan man än idag se tango dansas på gatan. Här finns också en populär antikvitetsmarknad. I hamnområdet Puerto Madero strosar den mer välbärgade delen av befolkningen runt. Här har de gamla varvsbyggnaderna renoverats och består idag av restauranger kantade av promenadstråk. Här finns också det gamla fartyget Uruguay som användes 1903 för att undsätta den svenska Antarktisexpeditionen. Det är idag ett museum. Stadens mest populära naturområde heter Costanera sur. Här finns våtmarksområden med stora mängder våtmarksfåglar. Man kan också se andra fåglar som kolibrier samt sumpbävrar.Kultur
Buenos Aires är en av de främsta kulturstäderna i Sydamerika. Här finns ett mycket stort antal teatrar, gallerier och museum.
Buenos Aires är Latinamerikas filmcentrum och här finns över 150 biografer. Här finns också Teatro Colón som är en av världens finaste operascener med en härlig akustik. Tangon föddes på barer i de fattiga kvarteren. Idag är tangon en symbol för Buenos Aires och Argentina. Besök gärna en "tanguerias" och upplev de skickliga dansparen. Eleganta tangopar kan också ses på söndagar i stadsdelen San Telmo vid den trevliga antikmarknaden. Tangon upplever idag lite av en renässans. Både befolkningen själva, såväl som turister söker sig till de många tangoskolorna som finns i staden. Det finns också många "milongas" - tangoställen, där man träffas och dansar tango. Varje år i februari anordnas tangofestivalen El Festival de Tango de Buenos Aires.

Pampas
Pampas är en enorm slätt som till största delen är alldeles platt. Där svingar den legendomspunna gauchon elegant sin lasso. Gaucho är den argentinska motsvarigheten till den amerikanske cowboyen, men med en längre historia än denne. Det finns flera olika sätt att besöka Pampas enorma vidder. Antingen en heldagsutflykt med besök på en lokal estancia, Argentinas motsvarighet till ranch. Här serveras en klassisk lunch i form av grillat kött. Man får också se en uppvisning av gauchos, där de visar sin skicklighet på hästryggen. Det går också att övernatta på en mindre estancia, där man på nära håll får uppleva argentinska traditioner.

Sydamerikaexperten rekommenderar åtminstone tre nätter i Buenos Aires innan färden fortsätter. Vid ankomst från södra Argentina med flyg blir det ofta nödvändigt med en natt i Buenos Aires. Uruguay och Montevideo kan besökas till exempel genom en tre och en halvtimmas katamaranfärd över den breda floden Rio de la Plata.

Läs mer om Buenos Aires i nyutkommen bok på svenska

  

RocketTheme Joomla Templates