This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

costaricavi_000.jpg

La Paz

La Paz är världens högst belägna huvudstad cirka 4 000 meter över havet. Den ligger vid den snöklädda vulkanen Illimanis fot. I själva verket varierar höjdnivån från 2 900 meter till över 4 000 meter över havet. På de "lägre" höjderna ligger de finare kvarteren.

Invånarna och färggranna marknadsstånd längs gatorna ger staden en speciell prägel påverkad av olika indiankulturer och Anderna. Här finns också många vackra koloniala byggnader, med katedralen San Francisco och kyrkan La Recoleta som de främsta.

Kommer man direkt till La Paz från mycket lägre höjder bör man ta det lugnt de första dagarna. De flesta känner av höjden och blir mycket trötta, får huvudvärk samt hjärtklappning. Efter några lugna dagar mår man dock bättre.

Utflykter i och från La Paz
En av de mest intressanta marknaderna i Sydamerika är häxornas marknad, "Mercado de Los Bruchos". Där kan man än idag köpa till exempel lamadjursfoster som används för att välsigna husbyggen.
På stadsrundturen i La Paz besöks marknaden samt även Måndalen. Den är skapad av vindens erosion och ser verkligen ut som ett månlandskap.
Kvällstid rekommenderas peñas, som är levande andisk folkmusik på restaurang.

La Paz centrala läge gör att många mycket intressanta utflyktsmål finns i närheten som till exempel Titicacasjön, Tiahuanacoruinerna, världens största saltöknen Uyuni och världens högst belägna skidpist; Chacaltaya med en otrolig utsikt från 5 350 meter över havet. Man kan också bestiga Huayna Potosi på 6 088 meter över havetpå en dag samt besöka jesutimissionerna.

Sucre kallas för den vita huvudstaden beroende på att alla hus är vita med röda tegeltak. Staden är landets administrativa huvudstad och är ett skolexempel på kolonialbyggnation. Här finns mängder av vackra byggnader kvar.

Rikliga silvergruvor i Potosi gjorde staden till en av världens viktigaste på 1500-talet, och var under en tid Sydamerikas rikaste stad. Också här finns gammal vacker kolonialbyggnation kvar.
Det finns möjlighet att besöka silvergruvorna. Det är både en intressant men också deprimerande utflykt, då arbetsvillkoren är mycket svåra.

       

RocketTheme Joomla Templates