Sydamerikaexperten

Information inför resan
Anmälningsavgift
Anmälningsavgiften är 1500:- per person. Det är en delbetalning av resan och dras av på slutbetalningen.
Vi betalar tillbaka anmälningsavgiften vid en eventuell avbokning före biljetten är utskriven.
Avbeställningsskydd
I samband med att man bokar sin resa går det att köpa till ett avbeställningsskydd. Detta är frivilligt och skyddar mot kostnader vid en eventuell avbokning på grund av sjukdom eller olycksfall. Läkarintyg skall visas upp vid avbokning.
Priset för avbeställningsskyddet är 300:- per person. Vi tar ut en kostnad på 5% av resans pris plus avbeställningsskyddet vid en avbokning. Högsta ersättningbelopp är 15000:- per försäkrad och högst 45000:- för hela familjen.
Vi säljer också Europeiska Reseförsäkringars avbeställningsskydd. Priset för det är 6% av resans pris. För information om detta kontakta oss.
Avbokning
Avbokning av en resa kan i regel göras utan kostnad fram till dess att biljetten skall skrivas ut. Det kan dock finnas fall då andra regler gäller. Hör med oss vad som gäller i just ditt fall.
Bagage
Hos de flesta flygbolag gäller en bagagevikt på 20 kilo per person. Det finns dock vissa flygbolag som erbjuder en bagagevikt som är högre än så. Hör med oss vad som gäller för just din biljett.
Se till att inte packa ner några värdesaker, mediciner eller sådant du är rädd om i det incheckade bagaget. Ha alltid sådant i handbagaget. Observera också att strikta regler numera gäller för handbagaget när man flyger inom Europa. Med avresehandlingarna skickar vi med information om detta.
Vill du läsa mer om vad som gäller för handbagaget så står det på Luftfartsverkets hemsida.
Barnrabatt
På flygen ges barnrabatter för barn upp till 11 år. De flesta hotell erbjuder också barnrabatter om inkvartering sker i extrabädd.
Bekräftelse
Vid bokning av en resa skickar vi hem en bokningsbekräftelse. På den står vad som är bokat, preliminära tider för flyg samt vem bokningen gäller för. Det är viktigt att du kontrollerar så att allt stämmer med vad du har bokat. Det är också mycket viktigt att kontrollera stavningen på ditt namn, då det medför kostnader att ändra det när biljetter är utskrivna.
Betalning
10 dagar efter att du fått din bokningsbekräftelse skall om allting stämmer anmälningsavgiften betals in.
30 dagar före avresa skall slutbetalning göras. Det kan dock vara fall då vi behöver få in slutbetalningen tidigare. Vissa flygbolag kräver till exempel att biljetterna skall skrivas ut tidigt. Vid bokning informerar vi om vad som gäller för just dig.
Det går bra att betala till antingen vårt plusgiro eller vårt bankgiro. Det går också bra att betala via ett bank- eller kreditkort.
Biljett
Idag använder sig de flesta flygbolag av så kallade e-tickets. Det är ett A4-papper med information om resan: tider, rutt, namn, bokningsnummer samt biljettnummer.
Det är passet som styr stavningen på ditt namn. Står det annorlunda i passet än hur du stavar ditt namn, är det passnamnet som gäller.
När slutbetalning kommit oss till handa skriver vi ut biljetten och skickar hem den.
Det är inget krav i Sydamerika på att återbekräfta resorna. Det kan vara en god idé att någon dag före en avresa kontrollera att det inte har blit någon tidtabellsändring.
Dricks
I alla länder i Sydamerika är dricks en del av vardagen för människorna där. Det finns ju ingen lag på att man skall ge dricks, men för att visa uppskattning över service eller mat är det brukligt att lägga cirka 10 % extra på notan. Man ger dricks till den som man tycker förtjänar den. Var till exempel maten mycket god, men servicen sådär, är det självklart kocken som skall ha dricksen. För mer information se under faktarubriken under varje land.
I våra rundresor med svensk färdledning är i stort sett all dricks som har med gemensamma aktiviteter att göra inkluderad. Mer information om detta ger guiden.
E-post
Vill du hålla kontakten med de där hemma är det oftast inga problem. Det finns internetcaféer i varenda stor stad, och de börjar till och med bli vanliga i de mindre städerna också.
Flygplatsskatt
På många flygplatser i Sydamerika betalas en flygplatsskatt vid avresa. I en del fall är den inkluderad i flygbiljetten, men långt ifrån alltid. Hör med oss för att få veta vad som gäller i landet du skall åka till.
Flygresan
Det är viktigt att vara på flygplatsen i god tid före avresa. Normalt sett stänger incheckningen en timme före avresa, så ett par timmar innan bör man vara där.
I Sydamerika är det vanligt att man skall vara på flygplasten både två och tre timmar före avresa.
Observera att många flygplatser har infört tysta avgångar, vilket betyder att de har slutat med högtalarupprop. Du måste då titta på TV-monitorer och informationstavlor för att hitta information om din avgång.
Förskottsbetalning
Ibland behöver vi få in en förskottsbetalning på resan. Det är i regel hotell som kräver detta. Det kan vara ett visst hotell som alltid vill få en förskottsbetalning för att garantera bokningen. Det kan också vara hotell som vid vissa högsäsongsperioder tar förskottsbetalning för att garantera bokningen. Detta gäller till exempel ofta vid nyår eller karneval.
Oftast är inte sådana här förskottsbetalningar återbetalningsbara vid en avbokning.
Kranvatten
Kranvatten bör ej drickas i Sydamerika. Köp vatten på flaska och se till att korken inte är öppnad.
Kriminalitet
Det viktigaste var du än åker är att inte skylta för mycket med pengar och värdesaker. Ha inte dyrbara smycken eller klockor på dig. Se till att lämna pass, biljetter och pengar i säkerhetsskåpet på hotellet. Ett alternativ är också att ha detta i ett midjebälte under byxorna. Ha de pengar som behövs för dagen på en annan plats, så att du inte behöver krångla upp ditt värdebälte och visa att du bär en massa värdesaker på dig. Ha inte mer pengar där än du står ut med att bli av med i fall du skulle stöta på en ficktjuv eller liknande.
Pass
De flesta länder i Sydamerika kräver att man har ett pass som är giltigt i minst 6 månader efter hemkomst.
Passet måste vara helt och får inte ha några trasiga eller lösa sidor. Skulle passet vara skadat på något sätt, råder vi dig att skaffa ett nytt eftersom passpolisen annars kan neka dig att resa.
Det kan vara bra att ta en kopia på passet och ha med i fickan, när man låst in passet i säkerhetsskåpet på hotellet. I vissa länder krävs det dock att man har det riktiga passet med sig alltid, kopior accepteras inte.
Pruta
Vissa tycker att det är mycket jobbigt att pruta och andra tycker att det är kul och ser charmen i det hela. Oavsett vad du tycker kommer du förr eller senare bli tvungen att göra det. Det ingår ofta vid köp på till exempel marknader.
Reseförsäkring
Det går att teckna en frivillig reseförsäkring före avresan. Vi använder oss av Europeriska Försäkringars reseförsäkring. Den är ett komplement till hemförsäkringen och ger bland annat hjälp på plats, pengar direkt i handen och har ingen självrisk. Hör med oss för mer information.
Resegaranti
Vi har ställt lagstadgad resegaranti till kammarkolegiet enligt resegarantilagen.
Reslängd
Längden på resan räknas från avresedagen till hemkomstdagen. Eftersom planen kan gå på morgonen eller kvällen omfattar därför inte alltid reslängden hela dagar.
Specialdiet
Om du har särskilda krav eller önskemål på specialdiet måste detta meddelas så fort som möjligt, helst i samband med bokning. Vi meddelar sedan flygbolag, hotell och utflyktsarrangörer detta. Vi har dock inget ansvar för måltidernas sammansättning.
Språk
I i stort sett hela Sydamerika pratas det spanska. Undantagen är Brasilien där det pratas portugisiska, Franska Guyana där det pratas franska och Guyana, Surinam och Belize där många pratar engelska. Förutom dessa språk talas en mängd olika indianspråk.
Vaccinationer
Till alla dessa länder bör man ha grundskydd, det vill säga polio, difteri och stelkramp. Det är också bra att vara vaccinerad mot gulsot. Till vissa av länderna behöver man Gula Febern och det kan också vara bra att ta ett drickvaccin som heter Dukoral. Det är bra mot turistdiarée. Vi rekommenderar att du tar kontakt med din vaccinationscentral för att få veta precis vad du behöver för skydd.
Vid en vaccinering får du ett vaccinationscertifikat. Ta med det på resan.
Det kan vara bra att ha med sig ett litet reseapotek med sådant man tror sig kan behöva som till exempel huvudvärkstabletter eller magsjukemedicin. Det kan vara svårt att få tag på sådant och man vet inte heller alltid vad det är man får.
Observera att om man varit i till exempel Peru där Gula Febern finns, är det krav på att man är vaccinerad mot det om man skall fortsätta till många av de andra länderna i Sydamerika. Detta även om man inte varit i ett drabbat område. Är man inte vaccinerad blir man inte insläppt i de andra länderna.
För mer information se www.vaccinationsguiden.se
Valutaväxling
Vi rekommenderar att du redan i Sverige köper en del valuta om den finns. Det kan vara bra att ha med sig så man klarar sig de första dagarna iallafall.
I de större städerna finns utagsautomater och många hotell, restauranger och affärer tar bankkort. Var dock försiktig och se till att ha koll på kortet om du väljer att betala med det.
Vi avråder från att växla på gatan i länderna i Sydamerika. Det är mycket lätt att bli lurad och få till exempel falska sedlar. Dessutom är det i många länder förbjudet.
Tänk på att rekommendationerna angående valutor kan ändras fort. För att få veta vad som gäller just nu rekommenderar vi att du vänder dig till Forex.
Visum
Endast Surinam av länderna i Sydamerika kräver visum för svenska medborgare. För övriga länder i Sydamerika behöver vi som svenskar inte visum. En hel del av dessa länder kräver turistvisum, men det ansöker du om på planet dit eller vid gränsen. Du fyller i en lapp med information om dig själv och lämnar den sedan till passpolisen. Då får du automatiskt ett turistvisum. För resa till Surinam, så ansöker man enklast om visum vid Surinams ambassad i Holland. Kontakta Sydamerikaexperten för information om visum till Surinam. Är du inte svenskmedborgare bör du ta kontakt med landets ambassad för att få veta vad som gäller angående visum.
Det är dock viktigt att ha en tur och retur biljett, eller en biljett som leder vidare till något annat land. Det går oftast inte att komma in i länderna utan giltig biljett därifrån.