This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

machu-picchu.jpg

Cuba

Kuba är den största staten i Västindien, belägen mellan det Karibiska havet, mexikanska golfen och Atlanten. Norr om Kuba ligger USA och Bahamas, till väster Mexiko, söderut Caymanöarna och Jamaica, och i sydost Haiti. Kuba ingår i den västindiska ögruppen Stora Antillerna. Kubas största bergskedjaär Sierra Maestra, vars högsta topp är Pico Turquino, som mäter 1974 m över havet. Landet i övrigt är huvudsakligen slättland av savanntyp, utan större vattendrag, men med många bäckar och åar från norr till söder eller söder mot norr. Kuba har en kustlinje på 3500 kilometer med korallrev i norr.

Klimatet är tropiskt men mildras av passadvindarna. Mellan november och april är det torrperiod, la seca, och mellan maj och oktober regnperiod, la lluvia. mellan augusti och oktober förekommer ofta orkaner och cykloner på östkusten. I genomsnitt drabbas Kuba av en orkan om året. Längre torrperioder är också vanliga. Men den officiella högsäsongen för turister pågår från november till april.

Kuba är ungefär en 1/4 så stort som Sverige och har ca 11,4 miljoner invånare. Huvudstaden Havanna har 2,5 miljonner invånare.

Tidskillnaden är -6h.

Valutan på Kuba heter CUC = pesos convertibles. Medtag euro i kontanter, Visa eller Mastercard. Turister växlar företrädesvis euro till konvertibla pesos. I uttagsautomater fungerar endast Visa-kort. Det går att ta ut pengar med Mastercard inne på bankkontor.

Elektricitet
110 V är vanligast, men 220 V förekommer. Olika typer av vägguttag förekommer, men USA-typ är vanligast. Normalt behövs därför adapter för att kunna använda svenska apparater.

Försäkringsskydd
Res inte hemifrån utan en fullständig reseförsäkring. Du bör vara fullt försäkrad för medicinsk behandling, sjukhusvistelse och medicinsk evakuering till Sverige. Se också till att reseförsäkringen täcker oväntade förluster och utgifter, till exempel inställda flyg, förlorat bagage, stulna pengar eller kort och förlust av pass. Från och med 2010-05-01 kräver kubanska myndigheter att resenärer till Kuba uppvisar bevis på giltig reseförsäkring vid inresa. Resenärer som saknar bevis på reseförsäkring måste vid ankomst till Kuba köpa en kubansk reseförsäkring på flygplatsen. Enligt obekräftade uppgifter kostar en sådan försäkring ca 2-3 CUC/dag.

In- och utresebestämmelser
Svenska medborgare behöver visum för att resa till Kuba. Ta kontakt med närmaste kubanska ambassad eller konsulat i god tid före avresan. I Stockholm via e-post: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  eller This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

Lokala kubanska skatter ingår inte i flygbiljettpriset, vid utresan betalas därför 25 CUC – ingen annan valuta godkänns – per person (även barn) i flygplatsskatt.

Det råder restriktioner mot in- och utförsel av en rad varor till Kuba. Kontrollera gällande regler med den kubanska ambassaden i Stockholm  före avresa.

Telefoni
Svenska abonnemang för mobiltelefoni fungerar vanligtvis i Kuba – kontrollera dock med din operatör före avresa. Utanför de större städerna kan täckningen vara dålig. Av kostnadsskäl är SMS att föredra framför samtal.

RocketTheme Joomla Templates