Datum
20 januari - 2 februari 2016 - Fullbokad. Det går bra att sätta sig på väntelista
17 februari - 1 mars 2016      Fullbokad. Det går bra att sätta sig på väntelista

Följ med på en fantastisk rundresa i Centralamerika där huvuddelen av resan görs i natursköna Costa Rica men där vi också får stifta bekantskap med Panama City samt kolonial historia i Nicaragua. Vi kommer se den berömda Panamakanalen och Bocas del Toro, besöka den karibiska kusten i Costa Rica med Cahuita och regnskogsliknande Tortuguero, höglandet med vulkaner, den koloniala lilla pärlan Granada i Nicaragua samt den vackra kusten i Costa Ricas nordvästra del Guanacaste.

Dag 1 Avresa från Sverige på morgonen. Vi flyger med KLM via Amsterdam till Panamas huvudstad Panama City dit vi kommer på eftermiddagen lokal tid. Panama City grundades redan 1517 och var den första staden vid Stillahavskusten och en mycket viktig del i spanjorernas nya rike.
Vi bor på Wyndham Gardens.

Dag 2 Panama City: Vi åker idag på en stadsrundtur i Panama City och besöker bland annat de mysiga äldre delarna av staden. De gamla koloniala byggnaderna har man börjat renovera och man får en inblick i hur där såg ut för flera hundra år sedan. Vi kommer också besöka slussen vid Miraflores Locks. Där ser vi på nära håll hur de stora fartygen manövreras med millimeterprecision genom slussen innan de fortsätter sin färd på kanalen mot havet.

Dag 3 Bocas del Toro: På förmiddagen lämnar vi Panama City för att flyga inrikes till Bocas Del Toro i nordöstra Panama. Vi njuter av den karibiska atmosfären och bor en natt på Hotel Swans Cay.

Dag 4 Cahuita: Vi fortsätter över gränsen till Costa Rica och Cahuita. Här är det karibiska arvet mycket tydligt och området skiljer sig mycket från övrga Costa Rica. Stämningen är avslappnad och Bob Marley i högsta grad levande. Kanske hinner vi med ett dopp i havet innan dagen är slut. Passa också på att prova den goda karibiska maten. Vi hinner med en utflykt till den närliggande och väldigt vackra nationalparken i Cahuita. Här finns fina vita stränder kantade av palmträd. Små stigar leder in i djungeln och där hittar vi små vikar som inbjuder till varma bad. Djur- och fågellivet är spännande och vi hoppas på sengångare, tvättbjörnar, apor och fregattfåglar. Inträde till nationalparken ingår.
Vi bor på La Casa de las Flores.

Dag 5 Tortuguero: Vi åker på morgonen till Caño Blanco och därifrån fortsätter vi med båt i ca 1,5 timme till Tortuguero och dess nationalpark. På väg till vårt boende hoppas vi få se en del djur och fåglar. På eftermiddagen tar vi det lite lugnt och strosar runt i byn och på stranden som har gett Tortuguero dess namn. Här lägger flera arter av havssköldpaddor ägg. Helpension. Vi bor på Pachira lodge.

Dag 6 Tortuguero: Idag blir det tidig uppgång för att ge oss ut på en tur på kanalen. Vi ser naturen vakna och njuter av vrålapor, spindelapor, kajmaner, leguaner och mängder av fåglar. Nationalparken har ett skiftande landskap bestående av både tropisk regnskog och mangroveträsk. Mängder av kanaler slingrar sig fram och på dem upplever vi floran och faunan på nära håll. Här finns mer än 300 olika fågelarter och cirka 160 däggdjursarter. Vi återvänder efter morgonturen till lodgen för att äta frukost. Därefter gör vi en vandring i regnskogen och hoppas på än mer djur och fåglar. På eftermiddagen blir det en ny båttur längs kanalerna. Helpension.

Dag 7 Arenal: Efter frukost lämnar vi Tortuguero med båt och åker tillbaka till Cano Blanco. Därefter fortsätter vi med buss mot La Fortuna. Den stora sevärdheten här är vulkanen Arenal som efter att ha sovit i 400 år vaknade till liv igen för drygt 40 år sedan. Vulkanen hade fram till för något år sedan nästan dagligen mindre utbrott. I området finns flera varma källor som erbjuder härliga bad med utsikt över vulkanen.
Vi bor på Hotel Arenal Paraiso.

Dag 8 Granada: Förmiddagen har vi idag på egen hand innan det vid lunchtid är dags att lämna La Fortuna och resa norrut. Vi åker till grannlandet Nicaragua och den koloniala staden Granada. Den grundades för snart 500 år sedan och trots att den under årens lopp blivit förstörd flera gånger så finns den koloniala charmen kvar. Staden ligger vackert vid Nicaraguasjöns strand och vid foten av vulkanen Mombacho.
Vi bor på Hotel Colonial.

Dag 9 Granada: Vi kommer idag göra en stadsrundtur då vi utforskar den pittoreska staden. Eftermiddagen har vi sedan på egen hand och det går då att till exempel göra en tur på Nicaraguasjön. Det är Centralamerikas största sjö och bland annat känd för sina öar. Den största heter Ometepe och är en vulkanö med två bergstoppar. Ön är ett populärt utflyktsmål och här går det bra att göra små vandringar.

Dag 10 Playa Samara: Idag lämnar vi Nicaragua för att åka tillbaka söderut till Costa Rica. Vi åker till Playa Samara som ligger i den nordvästra delen av landet, i provinsen Guanacaste. Vi når vårt mål fram på eftermiddagen och har sedan resten av dagen på egen hand för att vila ut efter resan. Playa Samara är känt för sin härliga strand och fina naturupplevelse. Vi kommer avsluta resan här med några avslappnande sol och baddagar. Vi bor på Hotel Sol Samara.

Dag 11 Playa Samara: Vi kommer idag göra ett par olika utflykter med lite tid på egen hand emellan dem. På förmiddagen kommer vi att åka på en båtutflykt där vi kommer att få se ett stort antal fåglar och djur. En av resans höjdpunkter kommer förhoppningsvis vara kvällens utflykt. Vi åker då till den strand där det senast rapporterats förekomst och finns chans att se någon av fyra arter havssköldpaddor lägga ägg. Vi hoppas här få se dem komma upp på stranden för att lägga sina ägg. I närheten av Samara lägger mer än 100 000 av Södra Bastardsköldpaddan ägg. Även den stora Havslädersköldpaddan som är världens största sköldpadda och blir inte sällan över två meter lång och väger över 500kg, lägger sina ägg i området. Den är hotad på grund av att lämpliga yngelområden minskar men här kan den fortfarande ses och februari är en bra månad för detta. Förra året hade området åtta havslädersköldpaddor som lade ägg.

Dag 12 Playa Samara: Dagen fri för egna aktiviteter och utflykter eller varför inte passa på att njuta på stranden och smälta alla intryck från resan. Intressanta tillvalsutflykter kan vara djuphavsfiske, båtutflykt för att se delfiner m.m.

Dag 13 Efter frukost åker vi söderut till flygplatsen i San José för att påbörja resan hem till Europa igen. Vi lämnar San José på eftermiddagen och flyger via Panama City och Amsterdam hem till Sverige.

Dag 14 På förmiddagen landar vi i Amsterdam och efter byte av plan fortsätter vi till Sverige. Vi anländer till Stockholm/Göteborg/Köpenhamn sent på eftermiddagen lokal tid.

Pris: 34 950 kr
Enkelrumstillägg: 6 900 kr

I priset ingår:
Flyg t/r till Costa Rica med KLM via Amsterdam och Panama City.
Anslutning från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn.
Svensk färdledning i Panama, Costa Rica och Nicaragua.
Inrikesflyg i Panama.
Utflykter och transporter enligt program ovan.
Frukost samtliga dagar och helpension under vistelsen i Tortuguero.
Boende med del i dubbelrum.
Flygskatter ingår men lokal utreseskatt i Costa Rica på f.n. 26 USD betalas på flygplatsen i samband med hemresa.

Observera att pris och färdplan kan komma att ändras på grund av omständigheter som går utanför Sydamerikaexpertens kontroll. Detta kan vara till exempel flygtider, valutakurser, väderförhållanden, myndighetsdirektiv, strejker mm.