Antarktis

sydamerika00012

Antarktis, en av världens sista orörda vildmarker. Kallt, kargt och ogästvänligt men så vackert och inbjudande ändå. En resa hit är ett riktigt äventyr som aldrig lär glömmas.

 

Här råder ett extremt klimat i ett isolerat område och det är detta som gjort miljön så unik. Antarktis erbjuder ett spektakulärt landskap och ett rikt djurliv. Här finns snöklädda berg, isberg och glaciärer. Djurlivet ståtar med bland annat valar, sälar, ett stort antal pingviner av olika sorter samt mängder av sjöfågel.


Antarktis är en mycket stor kontinent med en yta på 14 miljoner km². Av denna enorma yta är bara 1% isfri. Rent geografiskt så utgörs Antarktis av kontinenten samt alla hav och öar söder om 60:e breddgraden. Det är världens enda demilitariserade kontinent och området får bara användas för fredliga ändamål. Här bedrivs forskning av olika slag och området ger stor kunskap om hur miljön i världen har förändrats under miljoner år. Den forskning som bedrivs här kan förhoppningsvis hjälpa oss att lösa de miljöproblem som allt tydligare visar sig i vår värld. Den största påverkan från människan utgörs idag från forskarna. Intresset för allmänheten ökar dock för att besöka denna fantastiska plats. Cirka 20 000 turister besöker Antarktis varje säsong.

För den som vill besöka Antarktis gäller en hel del regler och faktiskt också en svensk lag. Eftersom Sverige har skrivit under Antarktisfördraget är vi skyldiga att skydda och bevara den unika miljö som finns här. Som besökare får man inte lämna något efter sig och inte heller ta något med sig. Man får inte störa djurlivet eller förstöra växtligheten. Detta är bara några av de föreskrifter som finns men inga av dem är speciellt betungande. Att hjälpa till att bevara detta fantastiska område är en självklarhet för de som åker hit.

Med utgångspunkt från världens sydligaste stad, Ushuaia i Argentina, erbjuder vi flera olika kryssningsalternativ mellan november och februari. Det finns ett flertal olika rederier att välja bland och vi arbetar med de flesta som till exempel Quark Expeditions, Oceanwide Expeditions och Hurtigrutten.
Det finns olika sorters resor hos de olika rederierna.
För dig som vill ha den ultimata naturupplevelsen finns äventyrliga program med helikopterlandningar och besök på otillgängliga platser.
Äventyrsprogram görs i en mindre grupp och med många utflykter som bland annat består av camping, kayaking och bergsklättring.
Sen finns den klassiska kryssningen som vänder sig till dig som vill uppleva det fantastiska Antarktis på ett lite bekvämare sätt.

Den kortaste turen är på runt oen vecka och den längsta kan vara så lång som upp till en månad.
Med på kryssningarna är ofta personal som inte bara har ett brinnande intresse för Antarktis utan också har en mycket stor kunskap om området. Det finns bland annat naturguider, ornitologer, zoologer och biologer som alla gjort sig ett namn inom respektive område. De garanterar för att resan blir precis så bra som du vill ha den.

clip image002 305

Quark Expeditions, Foto: Andrew Main Wilsson

offert2

rundresa2 
Sydamerikaexperten rekommenderar även:

 • Argentina med Buenos Aires, Pampas, Valdeshalvön och glaciären Perito Moreno i Calafate.

 • Chile med Påskön, Valparaiso, Viña del Mar, Atacamaöknen, sjödistriktet vid Puerto Varas samt Torres del Paine.

 • Uruguay med Montevideo, Colonia del Sacramento och Punta del Este.

 • Boliva med La Paz, Titicacasjön och saltöknen i Uyuni.

 • Peru med Machu Picchu, Cusco, Nazcalinjerna, Colca Canyon och Titicacasjön.

 • Ecuador med Galapagos och Amazonas samt det spännande livet i Anderna med vulkaner och kultur.

 • Colombia med Cartagena och kaffedistriktet.

 • Venezuela med världens högsta vattenfall Angel Falls, Los Laños och Los Roques.

 • Guyana med Kaiteur Falls. 

 • Franska Guyana med mytomspunna Djävulsön.

 • Panama med fantastisk natur, paradisstränder och Panamkanalen.

 • Costa Rica med fina stränder, aktiva vulkaner och artrika naturområden.

 • Guatemala med Mayaindianernas historiska tempel i Tikal samt Antigua med intressanta marknader.