This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

MT774.jpg

Anderna & Merí­da

Anderna sträcker sig genom hela västra Sydamerika från Chile i söder till Venezuela i norr. Det är ett otroligt vackert landskap man får uppleva här och det passar bra för vandring eller bergsklättring. Här finns mycket höga toppar med Bolivar Peak som den högsta med sina 5 007 meter över havet. Här finns också vackra dalar med mysiga små städer där tiden ibland verkar ha stått stilla. Här plöjer man fortfarande sina fält med hjälp av oxar. Kanske inte så mycket på grund av att moderna maskiner inte kommit hit, utan mer för att en traktor inte kan ta sig fram i den branta terrängen.
På senare år har man ansträngt sig för att etablera en livskraftig stam av kondorer, och uppfödning av den majestätiska fågeln sker här. Den var tidigare i det närmsta utrotad.

Området Mérida har ett flertal olika ekosystem. Här finns páramos, den stora karga slätt som man finner på höga höjder i Anderna, molnregnskogar och glaciärer. Skillnaden är total!
Dessa olika ekosystem gör naturligtvis att man här finner många olika typer av flora och fauna. I till exempel molnregnskogen finns allt från orkidéer och olika mossor, till fantastiska fåglar som andisk klipptupp och tofsquetzal och också andisk björn, den enda björnen i Sydamerika.
Längre upp i bergen blir växterna mindre och det krävs mer av dem för att överleva. Här bränner solen dem på dagarna, medan de på natten täcks av frost. Trots klimatet finns här en hel del blommor och dessa blommar framförallt mellan oktober och november. Här finns också några arter av kolibri samt den för Anderna så typiska kondoren.

Staden Mérida är en storstad som växer fort. Här finns koloniala byggnader att se och staden har fler parker än någon annan stad i Venezuela. Här finns också en trevlig marknad där man kan beskåda vardagslivet för befolkningen.
Det som Mérida är mest känt för är dock att där finns världens längsta och högsta linbana, el teleférico som den kallas. Man kan med den åka från staden som ligger på 1 600 meters höjd till Espejo Peak som ligger på 4 765 meters höjd. Det finns flera stationer på vägen där man kan gå av och göra kortare vandringar. Den mest populära utflykten är en 4-timmars ritt på åsna som går från stationen Loma Redonda till staden Los Nevados. Detta är en ritt i ett fantastiskt landskap där man till slut når ett av de vackraste ställena i hjärtat av Venezuelas del av Anderna.
Tyvärr är linbanan för tillfället stängd för att restaureras. Det är sagt att den ska vara i bruk igen i början av 2010.

Det finns flera mysiga små byar att besöka utanför Mérida. Det går också att få se tillverkning av socker på hederligt gammalt vis. Här utvinns saft ur sockerrör på samma sätt som det gjorts i alla tider.

Tänk på att man här är på mycket hög höjd och det finns risk för att drabbas av höjdsjuka. Ta det lugnt den första dagen.


 

 

RocketTheme Joomla Templates