This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

055_MALEGREATFRIGATEBIRD.jpg

Arequipa och Colca Canyon

 

Arequipa
I södra Peru mellan kusten och Titicacasjön ligger Arequipa, eller den Vita Staden som den också kallas. Den grundades 1540 och arkitekturen är spansk, men blandas upp med inhemska influenser.
Runt staden tornar tre vulkaner upp sig, Misti, Chachani och Pichu Pichu. Hela staden är byggd av sten från dessa vulkaner. Det är en mycket blek sten som gett upphov till stadens smeknamn. På grund av risken för vulkanutbrott samt jordbävningar, har bebyggelsen hållits låg. Arequipa är Perus näst största stad, men på grund av de låga husen får man nästan en småstadskänsla.

En av de största sevärdheterna i staden är klostret Santa Catalina. Detta är en stad i staden som har en yta på nästan två hektar, med egna gator och små torg. Klostret är mycket välbevarat och har till och med alla möbler kvar från 1500- och 1600-talen. Från början fick bara döttrar till mycket rika familjer komma dit. De levde dock inte speciellt kyskt, utan hade slavar och tjänarinnor och ordnade fester med musiker och dansare. Till slut fick påven ingripa, och efter det stängdes klostret helt, och i cirka 400 år frodades mystik och rykten runt klostret. 1970 öppnades det för allmänheten.

Från det centrala torget ser man vulkanen Mistis snötäckta topp. Den ser ut som en krona som svävar ovanför den enorma katedralen, som upptar en hel sida av torget. Det är en av de få kyrkor i världen som får flagga med Vatikanens flagga. Orgeln som finns här sägs vara den största i hela Sydamerika.

I Arequipa finns också Museum of Andean Sanctuaries. Här finns fynd från flera utgrävningar från Andernas höjder. Bland annat kan man se mumifierade kroppar som hittats på mycket höga höjder.

Colca Canyon
Skall man bara göra en utflykt från Arequipa måste det bli till Colca Canyon. Det sägs att detta är världens djupaste kanjon. För att komma dit passerar man en högplatå där det finns chans att se vicuñas, ett vilt lamadjur. Utgångspunkten i Colcadalen är staden Chivay som ligger cirka 3 650 meter över havet. På väg dit passerar man höjder på nästan 5 000 meter.

Dalen var befolkad långt före spanjorerna kom hit. Folken Collaguas och Cabanas bodde här, och de byggde för mellan 10-15 århundraden sedan fantastiska terrasser som är väl värda ett besök. Sluttningarna är ibland nästan vertikala, så det är ett enormt arbete som lagts ner på dessa terrasseringar, som fortfarande fungerar perfekt.

Målet för i stort sett alla som kommer till Colca är La Cruz del Condor. Här har man en magnifik utsikt över Colca Canyon, och det känns som om världen öppnar sig för ens fötter. Här finns stora chanser att få se världens största flygande fågel, kondoren. Denna fågel med ett vingspann på drygt tre och en halv meter är verkligen magnifik där den glider fram i luften. Den utnyttjar termiken och behöver inte ta ett enda vingslag.

För den som vill ta det lugnt och njuta lite, finns det i Chivay varma källor där man kan ta sig ett avkopplande bad.

 

    

 

 

RocketTheme Joomla Templates