Lima är beläget precis vid havet. Staden grundades redan 1535 av erövraren Fransisco Pizarro, som för övrigt ligger begravd i den stora katedralen. Lima var en av de ledande städerna i Nya Världen, och konkurrerade med de europeiska städerna i såväl betydelse som i skönhet under 1600-1700-talen. Detta syns än idag i de många magnifika bygnader som finns i staden.
Idag är Lima en typisk storstad med 9 miljoner invånare. De gamla koloniala husen och kyrkorna ligger sida vid sida av moderna hus. Här finns också några lämningar från det folk som levde här före både spanjorernas och Inkas ankomst till området.
De flesta passerar igenom Lima på väg till de mer intressanta historiska områdena i Peru. Staden har dock en hel del intressanta museum, med guldmuséet som det kanske mest berömda. Här finns fina föremål i rent guld som man lyckades rädda undan spanjorernas erövringar. Inkafolket hade enorma tillgångar i form av guldföremål, men mycket av detta smältes ner av spanjorerna och skeppades till Spanien.
I staden finns många restauranger, och eftersom Lima ligger vid havet serverar många av dem fisk och skaldjur.
De flesta hotellen ligger en bra bit från flygplatsen i stadsdelen Miraflores.