Sydamerikaexperten

sydamerika00130

Huvudstaden Lima är belägen precis vid Stilla Havet. Staden grundades redan 1535 av erövraren Fransisco Pizarro som för övrigt ligger begravd i den stora katedralen. Under 1600-1700-talen var Lima en av de ledande städerna i Nya Världen och konkurrerade med de europeiska städerna i såväl betydelse som i skönhet. Detta syns än idag i de många magnifika bygnader som finns i staden.
Idag är Lima en typisk storstad med 9 miljoner invånare. De gamla koloniala husen och kyrkorna ligger sida vid sida med moderna hus. Här finns också några lämningar från det folk som levde här före både spanjorernas och Inkas ankomst till området.

De flesta passerar igenom Lima på väg till de mer intressanta historiska områdena i Peru. Staden har dock en hel del intressanta museum, där guldmuséet och Larcomuseet är de mest berömda. Här finns fina föremål i rent guld som man lyckades rädda undan spanjorernas erövringar. Inkafolket hade enorma tillgångar i form av guldföremål, men mycket av detta smältes ner av spanjorerna och skeppades till Spanien. Där finns också gamla samlingar av keramig till exempel.

Peru har de senaste åren fått mycket ros för sin goda mat och ligger högt på listan över länder med bästa kök. I Lima finns många bra restauranger och det rekommenderas att besöka några av dem under vistelsen där. Närheten till havet gör att det finns ett stort utbud av fisk- och skaldjursrätter.