This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

231912347_6e8de70234_o.jpg

San Blas och Bocas del Toro

 


I Karibiska havet finns många öar som är väl värda ett besök. Utanför hamnstaden Colón vid den östra ändan av kanalen startar en lång linje av öar, San Blas.

San Blasöarna, knappt 400 stycken varav bara en tiondel är bebodda, sträcker sig 200 km ända ner till den colombianska gränsen.
San Blas är känt för sina vackra stränder, sitt fina vatten och mycket bra snorkling vid fina korallrev.
Det de är mest kända för är dock dess befolkning, de självstyrande Kunaindianerna. Det är ett mycket gammalt folk som helt styr sina öar. Hos Kunafolket är det kvinnorna som ärver samt äger marken, och det är på öarna bara Kunas som kan äga mark. Inga utlänningar och inte ens panamaner kan köpa mark där. Kvinnorna är mycket företagsamma och produktiva samt stolta med en stor portion värdighet. Vill man fotografera en Kunakvinna får man räkna med att det kostar pengar, oftast 1 dollar. De har en fint utvecklad hantverkstradition med keramik, guldsmide och konsthantverk. Dessutom har de en rik bildskrift och ett väl bevarat språk.

I San Blas bor man i traditionella hyddor. Här finner man total avkoppling och njuter av god mat långt från massturism och trängsel.

Bocas del Toro är en annan fin ögrupp som ligger i norra Panama nära gränsen till Costa Rica. Bocas del Toro är berömt för att sköldpaddorna lägger ägg på stranden och för sin snorkling och dykning vid korallreven. Det finns fina möjligheter att med båt ta sig runt till olika öar för att snorkla eller dyka. Har man tur så leker delfiner jämte båten. Naturen på öarna är frodig och bjuder på ett rikt djurliv. Här finns bland annat kajmaner och grodor samt cirka 350 olika fågelarter.
Befolkningen är ättlingar till bland annat de jamaikaner som arbetade på bananplantagen på bägge sidor om gränsen till Costa Rica, och kulturen är typisk karibisk.

Bocas del Toros lilla stad är mycket charmig . Den består av en huvudgata som kantas av vackra gamla trähus. Här finns ett stort antal restauranger.
Direktflyg från Panama City till Bocas del Toro tar cirka 45 minuter.

   

 

RocketTheme Joomla Templates