This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

231912347_6e8de70234_o.jpg

Nicaragua


Nicaragua är Centralamerikas största land. Landet är kuturellt sett delat. Den spanskspråkiga kulturen dominerar Stilla Havskusten, och Atlantkusten domineras av ättlingar till Misquitoindianer samt svarta, före detta slavar.

Landet bjuder på skilda sorters natur med allt från underbara sandstränder till regnskog. Det finns många mysiga små byar att besöka och den som vill shoppa finner ett rikt utbud av vackert indianhantverk.

Managua
Huvudstaden Managua ligger vid Managuasjön. Den blev nästan totalt förstörd under 1900-talet av två stora jordbävningar. Vid återuppbyggnaden valde man att bygga nästan uteslutande låga byggnader, och detta ger känslan av en landsby trots att det är en miljonstad.

Det finns inte så mycket kvar av den gamla staden, eftersom mycket förstördes. Den gamla katedralen står kvar och vittnar om katastroferna. Den nya katedralen lämnar ingen oberörd, antingen tycker man den är fin eller förfärlig med alla sina kupoler.

För den som är intresserad av förhistoriska Nicaragua finns muséet Las Huellas de Acahualinca. Där det ligger har man till exempel hittat 9 000 år gamla fotspår.
Ett besök på stadens marknad är också trevligt.

Utanför Managua finns den aktiva vulkanen Masaya. Den ligger i en nationalpark med flera mindre vulkaner samt varma källor. Från vulkanen kommer svavelosande ångor. Leran bubblar och ångorna som lägger sig över platsen gjorde att spanjorerna trodde att detta var ingången till helvetet.

Granada
Denna koloniala pärla vid Nicaraguasjöns strand och vid vulkanen Mombachos fot, grundades av spanjorerna redan 1524. Den är det latinamerikanska fastlandets äldsta stad, och den kom i praktiken att fungera som provinshuvudstad för hela södra delen av Centralamerika under delar av kolonialperioden. Tyvärr blev staden förstörd ett antal gånger, först av franska och engelska pirater och sedan av filibustern William Walker år 1856. Trots detta finns all den koloniala charmen kvar, och staden visar upp en mycket rik kulturskatt. Här finns gamla kullerstensgator som kantas av eleganta byggnader och patricierhus samt flera vackra torg och kyrkor.

Nicaraguasjön
Detta är Centralamerikas största sjö och är bland annat känd för sina öar, varav Ometepe är den största. Det är en vulkanö med två bergstoppar, Concepcion och Maderas. Ön är ett populärt utflyktsmål, inte minst för de som vill vandra eller bestiga topparna. Här finns flera gamla statyer samt hällristningar.

Trots att sjön ligger i den västra delen av landet har man direktkontakt med Atlanten via San Juanfloden. Detta gör det möjligt för tjurhajen att uppehålla sig i sjön, eftersom den simmar hela vägen till sjön från Atlanten. Den sista biten måste den dock hoppa som en lax för att komma in i sjön. Tidigare trodde man att det rörde sig om världens enda sötvattenshaj, men numera vet man alltså att det inte är så.
Runt sjön finns också ett mycket rikt fågelliv.

Nicaraguasjön och San Juanfloden har varit huvudkomponenterna i ett stort antal projekt, som haft som syfte att bygga en kanal som konkurrerar med Panamakanalen.

Sol och bad
På Stillahavskusten finns flera fina stränder. Det kan dock vara höga vågor och strömmarna är ibland oberäkneliga.

I södra delen av landet nära gränsen till Costa Rica ligger San Juan del Sur. Det är en mysig liten stad där man kan utöva en del aktiviteter som till exempel fiske och segling. Där går också att surfa.

Cirka 7 mil utanför Bluefields på östkusten ligger Maizöarna. Det är paradisiska stränder med palmer och härliga stränder. Här finns också vackra korallrev perfekta att dyka eller snorkla vid.

Ett berömt utflyktsmål är La Flor som ligger i södra delen av landet. Det är en strand som är berömd för sina havssköldpaddor. Platsen är fredad och mellan juli och december anländer flera tusen sköldpaddor för att lägga ägg.

Djur och natur
Naturen i Nicaragua är mycket varierad. På västkusten är det ofta mycket varmt och där finns stora slätter. Vid Atlantkusten hittar man frodig regnskog och mellan dessa två breder berg ut sig.

Det finns ett flertal nationalparker i landet, alla tillkomna för att skydda landets unika ekosystem. Landets läge gör att naturen och djurlivet blir unikt. Dels ligger det i mitten av Mellanamerika där arter från både norr och söder möts. Dels gränsar det ju till både Stilla Havet och Karibiska sjön.

Vill man se djur och fåglar kan man ta en båttur uppför Papaturrofloden. Där finns många olika fågelarter samt till exempel sköldpaddor och ödlor.
Man kan också åka genom djungeln med båt på San Juanfloden.

 

 

 

RocketTheme Joomla Templates