Sydamerikaexperten

sydamerika00070

Fantastiska stränder och några av världens bästa korallrev. Prunkande regnskog med ett rikt djurliv. Mayalämningar och kolonial historia.


Trots sin ringa storlek erbjuder Belize mycket för besökaren och man blir inte besviken. Tyngdpunkten för en resa dit ligger oftast på naturupplevelser men det går också att få intressant historia och kultur med inslag från både Centralamerika, Europa och Afrika.

Belize ligger längst söderut på Yucatanhalvön jämte Mexiko och Guatemala. För inte så längesedan hette landet Brittiska Honduras. Långt dessförinnan, vid Jesus födelse, fanns det 750 000 mayaindianer här. De hade dock nästan helt försvunnit när spanjorerna anlände på 1500-talet. På 1600-talet var det först en piratkoloni innan det blev en brittisk koloni. De många indianerna och mestiserna i landet härstammar från folk som flytt undan spanjorernas härjningar i Mexiko. Längs kusterna bor ättlingar till afrikanska slavar.

Belize City är bra att ha som utgångspunt för resor i landet. Staden är landets största stad och var fram till 1970 huvudstad. Då flyttades administrationen till Belmopan. Huvudstaden är dock bra mycket mindre.
Staden grundades på 1700-talet av engelsmännen. De kom hit för att avverka regnskog, främst mahogny. Området var också ett populärt tillhåll för pirater. De spanska guldtransporterna gick ofta förbi här och anfölls då av piraterna.
Belize City har en hel del gamla kolonialbyggnader kvar och de samsas med mer moderna byggnader. I vattnet utanför staden ligger det största korallrevet i Karibien och det är för sol, bad, snorkling och dykning som många åker till Belize.

Ett av världens mest imponerande korallrev ligger utanför Belizes kust. Under det turkosa vattnet finns en hel värld att utforska med färgglada tropiska fiskar och vackra koraller. Från Belize City tar det 30-45 minuter med båt att nå barriärrevet med det kristallklara vattnet. Ytterligare 30 minuter med båt ligger Turneffe Islands-atollen och ännu längre ut ligger Lighthouse reef atoll som är möjlig att besöka på en heldagsutflykt.

Ambergris Caye är den som enklast används för dykning. Mer än 30 km lång och 1 km bred ligger denna otroligt vackra sträng av småöar sammanfogade av vit sandstrand. För den som vågar trotsa de i området vänliga hajarna så kan man konstatera att det finns 30 olika arter av hajar samt många olika sorters rockor kring Shark-Ray alley.
Vid Lighthouse reef atoll finns det berömda blå hålet som är varje sann dykares dröm. Detta helt runda hål har en diameter på 330 meter och är över 100 meter djupt. Jack Cousteau uppmärksammade hålet och gjorde det känt för allmänheten.

Palencia är en 25 km lång sagolikt vacker halvö med landets vackraste strand cirka en timmes resa från Belize City. Där finns tre små byar Maya Beach, Seine Bight och Palencia. Till skillnad från andra platser i Belize så har Placencia två sidor. Inlandet med äventyr och vildmark och kusten med fantastiska stränder, kristallklart vatten och otroliga dykmöjligheter. Varför inte kombinera ett besök i Cockscomb Basin Jaguar Preserve med att dyka eller snorkla med valhajar. Störst chans att simma med valhajar har man i april och maj.
Det går att flyga billigt inrikes till Placencia men bilfärden dit i det pittoreska landskapet är en mycket vacker upplevelse.

Belize skyddar sin natur och dess djur på ett bra sätt. Det finns ett flertal nationalparker och de erbjuder främst fågelskådning. Cockscomb Basin Wildlife Sanctuary är en nationalpark som bildades 1984. Dess främsta syfte var då att skydda en population med jaguarer. Det är svårt att få syn på jaguarer och det krävs ofta mycket tid och tålamod samt också en portion tur för att få se en. Nationalparken kan dock stoltsera med mycket annat som till exempel en mängd olika fåglar samt också en mycket vacker natur.
Andra nationalparker är Crooked Tree Wildlife Sanctuary, Silk Grass Creek Road och Mountain Pine Ridge.

Det finns ett tiotal mayaruiner utspridda över Belize. Den mest intressanta är Altun Ha som har 13 tempel och två torg och är beläget nära den norra vägen till Mexiko. Altun Ha var ett större ceremoniskt center under den klassiska perioden 250-900 år efter Kristus och knöt samman inlandets mayacenter med den karibiska kusten.
Mäktiga Xunantunichtemplet nära gränsen till Guatemala erbjuder en fantastisk utsikt över Guatemala. I den underbara naturen i området finns bland annat möjlighet till ett härligt dopp i Mopanfloden.
Man kan också ta sig till Lamanai för att titta på Mayalämningar. Turen dit utgår från Orange Walk och det är en trevlig tur på floden, med chans att få se både fåglar och djur. Ofta hörs vrålapor. Lamanai är ett ganska stort komplex med lämningar från Mayatiden. Här finns flera tempel och skulpturer samt också en del lämningar efter bostäder. Det högsta templet är High Temple som är 34 meter högt. Från det har man en vacker utsikt över omgivningarna.
Caracol är ett annat ställe med Mayalämningar. Vägen dit är mycket vacker, men det kan vara lite svårt att ta sig dit under regnperioden. Man utgår från San Ignacio. Den mest kända byggnaden är Caana. Den är 43 meter hög och den högsta lämningen i Belize.