This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

MT774.jpg

Oaxaca


Oaxaca (uttalas oohaka) är både delstat och stad med samma namn. Staden ligger på cirka 1 500 meters höjd omgärdad av skogsbeklädda berg. Den ger med alla sina gamla stenbyggnader ett kolonialt intryck. Detta blandas dock upp med det indianska arvet samt den prägel som en modern turiststad ger.
I staden kan man gå runt och strosa på torgen och marknadsplatsen. Vill man se vackra byggnader från kolonialtiden kan man gå till torget Zocalo som är kantat av flera sådana. För den som vill se guldföremål är klostret Santo Domingo platsen att gå till. Här finns en mycket fin samling från den mixtekiska tiden som påträffats i en av gravarna i Monte Alban.

Runt staden finns två mycket kända lämningar från tiden före spanjorernas ankomst. Den ena är Monte Alban som ligger en mil utanför staden, på en kulle med utsikt över hela Oaxacadalen. Här har två olika indiankulturer funnits, zapoteker och mixteker. Det var en av de första städerna i Mellanamerika, och den grundades cirka 500 f.Kr. och var en viktig stad till cirka 750 e.Kr. När staden var som störst bodde här cirka 50 000 invånare.
Här finns ett flertal tempel och pyramider samt flera gravplatser.

Den andra lämningen är Mitla som ligger cirka 4 mil öster om Oaxaca. Detta var centrum för mixtekernas rike. De trängde undan zapotekerna och lade beslag på många viktiga områden. Här finns några av de bäst bevarade bygnaderna från tiden före spanjorernas ankomst, och arkitekturen anses vara en av de bästa och mest komplicerade. Vissa hus är smyckade med en mycket vacker stenmosaik som inte kan ses på något annat ställe i Mellanamerika.
På väg till Mitla kan man åka inom den lilla byn Maria del Tule för att titta på det berömda Tuleträdet. Det är en sorts cypress som står vid en liten kyrka och som tros vara cirka 2 000 år gammalt.
I området finns fina hantverkstraditioner, och alsterna säljs på de många indianmarknader som finns i Oaxacadalen. Här görs bland annat keramik och mattor.

Sydost om Oaxaca ligger Hierve el Agua. Det är en samling naturliga klippformationer som ser ut som vattenfall, vissa är upp till 50 meter höga. Från varma källor bubblar vatten upp. Detta rinner ut över klipporna och avdunstar sedan. Kvar blir kalciumkarbonat. Detta är ungefär samma process som när stalaktiter och stalagmiter bildas.

I delstaten finns den populära badorten Puerto Escondido som ligger vid Stilla Havskusten. Hit kommer en blandad ström av turister. Det finns många mycket fina hotell, men också en hel del enklare boenden. Här finns flera stränder som erbjuder olika aktiviteter till exempel dykning, surfing och fiske. Att bada och sola går naturligtvis att göra överallt.

 

RocketTheme Joomla Templates