This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

055_MALEGREATFRIGATEBIRD.jpg

Arica

 

Långt upp i norr ligger Arica vid foten av berget El Morro som dramatiskt skjuter upp ur Stilla Havet. Från berget har man en fantastisk utsikt över staden.

Arica ligger bara cirka två mil från gränsen till Peru och här bor cirka 180 000 invånare. Det är en viktig hamnstad inte minst för Bolivia som inte har någon egen kust.

Runt staden breder ökensanden ut sig och det är mycket torrt. Det finns dock en hel del fina stränder och eftersom det ligger en bit upp är Stilla Havet något varmare här. Strömmarna kan dock vara starka så det gäller att vara försiktig innan man hoppar i. Det finns dock en del lugna stränder som passar bra för sol och bad, men också en hel del som är mest lämpade för surfing.

Det finns flera utflykter som man kan göra från Arica. I Azapadalen öster om staden finns ett mycket fint museum som skildrar den lokala befolkningen från 700-talet före Kristus och fram till spanjorernas ankomst. I området finns också flera lämningar samt sevärda geoglyfer.

Geoglyfer finns också norr om staden, de så kallade Lluta geoglyferna. Här kan man se svarta stenar formade som llamadjur på ljusare jord. De symboliserar de gamla handelsvägarna där man gick med llamadjur som packdjur.

Från Arica kan man ta sig tvärs över landet till Lauca Nationalpark som ligger på altiplanon och gränsar till Bolivia. Här finns sjön Chungará som är en av världens högst belägna sjöar. Den ligger vackert omgiven av snötäckta vulkaner. Här finns också ett rikt fågelliv samt vicuñas och vizcachas (en vild släkting till chinchillan). Nationalparken ligger på över 4 000 meters höjd, så det är bra om man kan anpassa sig till höjden innan man ger sig ut på större vandringar.

På väg till Lauca kan man stanna till i Copaquilla. Längs vägen har man en mycket vacker utsikt över Llutadalen. Här växer en kaktus som kallas för kandelaberkaktus. Den växer bara cirka en halv centimeter per år och blommar endast i 24 timmar varje gång.

Copaquilla ligger vid en spektakulär ravin. Här finns en gammal restaurerad befästning byggd på 1100-talet för att skydda indianerna och deras odlingar. Gamla terasser vittnar om det jordbruk som bedrevs här.

De som åker till Lauca väljer ofta att stanna en natt eller två i den koloniala byn Putre. Här bor Aymaraindianer som är den indiangrupp man oftast stöter på i detta område. Byn ligger på 3 500 meters höjd, och är ett bra stopp för acklimatisering inför de höga höjderna i Lauca. Här finns en hel del gammal fin arkitektur från kolonialtiden, och på kullarna runt byn odlar bönder grödor på terasser som är bra mycket äldre än så.

Arica är en intressant stad att besöka i Chile. Här kan man kombinera sol och bad med indiankultur och mycket speciella naturupplevelser.

Det går att ta sig till Arica både från delar av Chile och också från Peru och Bolivia.

 

   

RocketTheme Joomla Templates